Počelo suđenje za ratne zločine bivšem premijeru Kosova

Počelo suđenje za ratne zločine bivšem premijeru Kosova

RUKE bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, "zamrljane su krvlju", rekla je glavna tužiteljica UN-a Carla Del Ponte danas na početku suđenja Haradinaju za ratne zločine protiv Srba počinjene 1998. i 1999. godine.

Kosovski Albanac Haradinaj bivši je zapovjednik Vojske za oslobođenje Kosova, koji je bio prisiljen odstupiti 2005. nakon što je protiv njega podignuta optužnica za ubojstvo, silovanje i mučenje koje su navodno počinili njegovi vojnici.

Zajedno s njim sudi se i njegovu stricu Laniju Brahimaju, koji je s njim blisko surađivao, te Idrizu Balaju, zapovjedniku specijalnih snaga kodnog naziva Crni orlovi.

"Ova tri čovjeka danas pred vama stoje optuženi za ružne, okrutne i nasilne zločine. Budite sigurni da su ruke ovog ratnog huškača i njegovih poručnika umrljane krvlju", rekla je Carla Del Ponte, prenosi Reuters. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego se uključio u borbu za oslobođenje Kosova, Haradinaj je radio u Švicarskoj kao izbacivač u jednom noćnom klubu, a mnogi ga Albanci smatraju junakom. Ali Del Ponte se ne slaže.

"Iza ovih zločina nema nikakvih plemenitih, junačkih ni domoljubnih pobuda", kaže Del Ponte.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara