Počelo svjedočenje generala Luke Džanka

UMIROVLJENI general Hrvatske vojske Luka Džanko počeo je u četvrtak svjedočenje u svojstvu osumnjičenika u zagrebačkom sjedištu Međunarodnoga suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

Džanku se na teret stavlja kršenje humanitarnog prava.

Njegov je odvjetnik prije petnaestak dana zatražio od MORH-a, Vlade i Ureda predsjednika osam dokumenata potrebnih za svjedočenje, od kojih su šest zapovjedi načelnika Glavnog stožera HV-a, a u utorak je izjavio da još nije dobio sve dokumente potrebne za pripremu obrane.

"Od osam traženih dokumenata, do danas nisam dobio ni jedan", rekao je u utorak odvjetnik Nenad Boban Hini u telefonskom razgovoru.

Vladin Ured za odnose s javnošću potvrdio je u utorak u priopćenju da traženi dokumenti dosad nisu pronađeni.

Odvjetnik Boban tada je izrazio zabrinutost da bi dokumente mogao dobiti u posljednji čas, kada oni i ne bi bili od velike koristi jer bi ostalo premalo vremena za pripremu obrane.

Razgovor Luke Džanka s haškim istražiteljima predviđen je za četvrtak i petak.

Očekuje se da će haški istražitelji s Džankom razgovarati o događajima na južnom bojištu gdje je bio jedan od zapovjednika 1991. i 1992. godine.
Džanko je sudjelovao i u akciji Maslenica, u "Bljesku" je zapovjedao Zbornim područjem Bjelovar, a njegove postrojbe oslobodile su Okučane. U "Oluji" je zapovjedao operativnim pravcem Hrvatska Kostajnica u sektoru Sjever.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara