Počelo tegljenje broda, moglo bi trajati 30-ak sati. Valovi su visoki 2,5 metara

Počelo tegljenje broda, moglo bi trajati 30-ak sati. Valovi su visoki 2,5 metara
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

PUTNIČKI brod talijanske brodarske kompanije SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split pokvario se nedaleko od Žirja. Na brodu je oko 215 putnika i 92 člana posade, potvrđeno je Indexu.

Trajekt je isplovio u srijedu navečer oko 20.30 iz Ancone i trebao je jutros oko sedam sati uploviti u Split. No tijekom noći je ostao bez pogona. Brod se jutros nalazio oko 10 nautičkih milja jugozapadno od Kornata.

>> Ako se nalazite na brodu, slobodno nam pošaljite snimke i javite što se događa. Možete nam se javiti na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Valovi su bili visoki, a brod, kako nam je rečeno, brod je kontrolirano plutao po pučini. Nema ozlijeđenih. Popodne oko 16.30 započelo je tegljenje broda prema Splitu. To putovanje trebalo bi završiti sutra tijekom dana.

Razvoj događaja mogli ste pratiti na Indexu

18:09 Koordinator iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) Mladen Butković kazao je za Dnevnik N1 Televizije kako tegljenje ide vrlo sporo zbog vremenskih uvjeta. Ako se nastavi tim tempom brod će do Splita stići tek za 30-ak sati. Oko 18 sati valovi su na tom području bili visoki oko 2,5 metra. "Najvažnije je da ljudski životi nisu ugroženi. Putnicima ništa ne fali, opremljen je svime", dodao je Butković.

17:57 "Sad se nalazimo zapadno od klifova, nekih 10 milja od Kornata, Jutros je bilo dosta panično. Neko vrijeme su brodu radili bočni stabilizatori pa smo išli 45 gradi u odnosu na vjetar. A onda je izgleda i to otkazalo pa nas je bočno nosilo. Po meni, starom mornaru, čini mi se da smo imali sjevernu struju, a južni vjetar. Tegljač je imao dosta muke dok nas je okrenuo", ispričao nam je Ante Soža iz Primoštena koji se trenutno nalazi na brodu. 

17:20 Tona Komarica, putnica na brodu, za Index je ispričala kako se vrijeme smirilo. Kaže kako jugo više ne valja te da su svi dobro. Tegljač ih tegli.

Kaže nam kako su plesači sada uzeli malu pauzu od plesanja. 

15:40 Tegljač je presreo Aureliju i počeo je tegliti prema Splitu.

Voditelj službe za odnose s javnošću pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture David Radas potvrdio je za Index ovu informaciju.

"Tegljač Pollux je presreo Aureliju u 15 i 33. Kasnio je 33 minute zbog stanja mora, tamo su visoki valovi. S tegljača je javljeno da je brod uhvaćen u tegalj i krenulo je tegljenje. Zasad je jugo u slabljenju", rekao nam je Radas.

15:00 Prema informacijama koje su Hini dale profesorice dviju splitskih srednjih škola, koje su u Italiji radile na projektu, trenutno stanje na brodu je dobro s obzirom na to da se more malo smirilo i ne puše više tako jako jugo, pa više na valja brod.

Tegljenje do Splita trajat će oko 12 sati.

"Nema više mrtvog mora, još nas malo valja, ali ne onako jako kao prije. Putnici su dobro, uključili smo muziku, Talijani plešu, dobili smo ručak, a vjerojatno ćemo i večeru. Očekujemo remorker oko 15 sati i kazali su nam da će tegljenje do Splita trajati otprilike 12 sati. Izgleda da ćemo produžiti naše putovanje", kazale su splitske profesorice.

Dodale su kako im je rečeno da će dosta vremena izgubiti dok zakače brod, ali i da krenu li s tegljenjem oko 15 sati u Split bi mogli stići oko 3 ili 4 sata poslije ponoći, i to na vez broj 19. Otkrile su kako osim jedne talijanske putnice koja se onesvijestila od valjanja broda nije bilo drugih zdravstvenih problema među putnicima.

Gospođu koja se onesvijestila na ruke je digao član posade i na rukama ju je odnio u kabinu, tvrde. Opširnije

14:50 Tegljač Pollux trebao bi svaki čas početi s tegljenjem Aurelije.

14:25 U 15 sati trebao bi doći tegljač Pollux do Aurelije.

14:00 Na brodu je i grupa Šibenčana koji se vraćaju sa sedmodnevnog boravka na Siciliji, a jedan od njih, Branko Kronja, kaže da je sreća u nesreći to što je brod velik pa se valovi ipak manje osjete, javlja HRT.

13:41 Putnici imaju hranu, većinom se radi o Talijanima, no ima i hrvatskih putnika te djece.

13:40 Trenutno je za tegljenje Aurelije angažiran remorker Jadranskog pomorskog servisa Pollux koji je krenuo iz Zadra. On će Aureliju, kako se očekuje, dotegliti u Split.

12:10 Jedna putnica kaže kako nema panike. Opisala je kakvo je stanje na brodu. Opširnije

11:40 Robert Baljkas, šef šibenske lučke kapetanije, za N1 je kazao kako je jugo u slabljenju. Tegljenje bi, kaže, moglo trajati satima. Još se ne zna hoće li se brod tegliti prema Zadru ili prema Splitu. Prema njima je krenuo tegljač iz Zadra koji bi do trajekta trebao stići za oko dva sata.

"Neugodna je situacija, ali nitko nije ugrožen od putnika i ne postoji opasnost od nasukanja ili bilo čega sličnog", rekao je Baljkas, dodavši da će tegljaču trebati između 8 i 12 sati da dovuče brod do luke.

11:30 Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture rekli su nam kako je tegljenje odgođeno.

"Predviđeno je bilo spašavanje, već je bila pokrenuta akcija u smislu aktiviranja dvaju remorkera iz Šibenika i Splita. No zbog jačanja južine i porasta valova odustalo se od toga jer se pretpostavlja da ne bi bili adekvatni za tegljenje u Split. Trenutno čekamo informacije od nadležnih da vidimo što je odlučeno. Nije prijavljeno nikakvo ozljeđivanje, nije prijavljeno niti onečišćenje", kaže nam David Radas, voditelj službe za odnose s javnošću pri spomenutom ministarstvu.

Uz brod je bio pridruženi i brod Maira iz iste kompanije. Ali, kako nam kažu iz Ministarstva, zbog nedostatka stručnih službi nije bila moguća evakuacija.

"Taj brod se sada nalazi negdje na području razgraničenja splitskog i šibenskog akvatorija. Brod plovi uz pomoć jednog motora, brzina mu je tri čvora, drži se smjera ali uz minimalne pomake. To je samo zadržavanje na moru. To je kontrolirano plutanje, ta brzina je neznatno kretanje", kaže Radas za Index.

11:00 "Mi smo agencija koja vrši posao za brodara i nama je cilj da taj brod dođe u Split. Nama je cilj da taj brod dođe u Split i da se ti putnici iskrcaju", rekli su za Index iz splitskog ureda SNAV-a. Više nam za sada nisu mogli kazati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara