Počeo ministarski sastanak OESS-a u Portu

TERORIZAM nije nova prijetnja sigurnosti, ali je prešao u novu, vrlo sofisticiranu dimenziju, pa je OESS prevenciju i borbu protiv terorizma odredio kao središnju temu svojeg djelovanja, rekao je u petak portugalski ministar vanjskih poslova i predsjedajući OESS-om Antonio Martins da Cruuz, otvarajući 10. sastanak Vijeća ministara krovne europske sigurnosne organizacije.

Rekavši da se sastanak događa u presudnom trenutku za Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju, Da Cruuz je ponovio kako je prioritet OESS-a prilagodba i pronalaženje načina za što uspješniju borbu protiv terorizma i drugih oblika međunarodnog zločina s kojima je on usko povezan.

Zbog toga je u ime portugalskog predsjedništva pozdravio odluku o stvaranju strategije OESS-a u borbi protiv prijetnji sigurnosti i stabilnosti u 21. stoljeću, jednom od dokumenata za koje se očekuje da će biti usvojeni tijekom rada dvodnevnog Ministarskog sastanka u Portu.

Vrlo važan dokument je i Povelja OESS-a o prevenciji i borbi protiv terorizma, koju bi ministri i njihovi predstavnici iz 55 zemalja članica OESS-a također trebali usvojiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Tu borbu (protiv terorizma) ne može dobiti ni jedna zemlja ni organizacija sama za sebe´, naglasio je Da Cruuz, a OESS je zbog svoga sveobuhvatnog pristupa sigurnosti, zbog svoje fleksibilnosti i zbog velike geografske rasprostranjenosti zemalja članica, jedinstvena organizacija koja se uspješno može nositi s tim problemom.

Nakon portugalskog ministra vanjskih poslova nazočnima na 10. ministarskom sastanku OESS-a obratio se i premijer zemlje domaćina Durao Barroso i zatim predsjednik Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, a prvi govornik na prvoj plenarnoj sjednici bit će hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara