Počeo Summit EU-a u Bruxellesu

ČELNICI 15 zemalja članica Europske unije i deset pristupajućih zemalja, okupili su se u četvrtak navečer na proljetnom summitu u Bruxellesu, gdje će razgovarati o borbi protiv terorizma, europskom ustavu i gospodarskom razvoju.

Odmah nakon dolaska izaslanstava počela je prva radna sjednica summita posvećena borbi protiv terorizma. Očekuje se dogovor o jačanju suradnje na obavještajnom i policijskom području radi učinkovitije borbe protiv terorizma. Teroristički atentati 11. ožujka u Madridu nametnuli su borbu protiv terorizma kao nezaobilaznu temu, iako ranije nije bila planirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom radne večere, šefovi država ili vlada raspravljat će o europskom ustavu. Irski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Bertie Ahern podnijet će izviješće i predložiti izlaze iz sadašnjeg zastoja u radu Međuvladine konferencije, koja je zadužena za izradu ustava. Nakon parlamentarnih izbora u Španjolskoj, na kojima su pobijedili socijalisti na čelu s Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom, povećani su izgledi da se rad na ustavu nastavi i dovrši do kraja irskog predsjedništva u lipnju ove godine. Španjolska i Poljska su označene kao glavni krivci za neuspjeh summita u prosincu prošle godine u Bruxellesu. Varšava i Madrid su se protivili predloženom sustavu odlučivanja u Vijeću ministara, kojim bi njihov glas znatno izgubio na težini.

Drugi dan summita, u petak, bit će posvećen poticanju gospodarskog razvoja, odnosno provedbi lisabonske strategije u kojoj je zacrtano da europsko gospodarstvo, temeljeno na znanju i novim tehnologijama, treba postati najkonkurentnije svjetsko gospodarstvo do 2010. godine.

U Bruxellesu su za vrijeme trajanja summita poduzete velike mjere sigurnosti. Desetak ulica oko zgrade Justus Lipsius, sjedišta Vijeća ministara EU-a u kojoj se summit održava, potpuno su zatvorene osim za stanare i osobe s posebnim akreditacijama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara