"Početak stvaranja neovisne Vojvodine"

"Početak stvaranja neovisne Vojvodine"

VOJVOĐANSKA skupština noćas je izglasala novi Statut koji joj omogućava zaključivanje međunarodnih ugovora, donošenje samostalnih odluka u području poljoprivrede, obrazovanja, gospodarstva i zdravstva, osnivanje predstavništva u inozemstvu.  Vojvodinom će upravljati vlada a ne, kao do sada, izvršno vijeće.

Za donošenje novog Statuta Vojvodine glasala je uvjerljiva većina u Skupštini Vojvodine, 89 zastupnika vladajuće koalicije koju predvodi Demokratska stranka Borisa Tadića.

Protiv statuta je bio 21 zastupnik Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, koji su ovu inicijativu predstavili kao početak stvaranje neovisne države Vojvodine.

Novi Statut Vojvodine stupit će na snagu ako dobije suglasnost srpskog parlamenta, o čemu bi se parlament trebao izjasniti uskoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Izvršnog vijeća dr. Bojan Pajtić izjavio je da ovaj dokument nije epohalan niti povijesni, nego da samo jamči prava koja su Vojvođani odavno zaslužili.

"Građani ovaj statut vide kao jutro poslije teške noći. Dobro Jutro, Vojvodino!", poručio je dr. Bojan Pajtić.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji ranije su podržali donošenje ovakvog Stauta jer smatraju da ovaj dokument manjinama omogućava bolje uključivanje u društveno-politički život Vojvodine i nudi mehanizme za očuvanje i unaprjeđenje kulturne autonomije.

D.M.
Foto: geocities.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara