Početnici u utrci za nagradu "Samuel Johnston" za publicistiku

DVOJE autora početnika našla su se u užem izboru za BBC-jevu nagradu za publicistiku "Samuel Johnston" za 2003. godinu.


I Olivia Judson, nominirana za "Dr Tatianas Sex Advice to All Creation", i Edgar Vincent s knjigom "Nelson" autori su početnici, a našli su se na listi s Claire Tomalin i njezinom biografijom pisca dnevnika Pepysa "Samuel Pepys: The Unequalled Self", koja je ove godine osvojila nagradu Whitbread.

Nominirani su i "Natashas Dance" Orlanda Figesa i "Pushkin" TJ Binyona te knjiga "The Devil that Danced on the Water" Aminatte Forne, objavio je BBC. Nagrada za neknjiževno djelo vrijedna 30.000 funti bit će dodijeljena pobjedniku 9. lipnja u londonskom hotelu Savoy.

Tradicionalno ozbiljan odabir ove je godine uključio ležernu knjigu Olivie Judson o seksualnom ponašanju u životinja, napisanu u obliku pitanja i odgovora o seksu između životinja i psihologinje u časopisu.

Judson je evolucijska biologinja obrazovana na Oxfordu, a odgovara na pitanja kao što je ono zašto se neki kukci pare po 10 tjedana. Knjiga je već postigla velik uspjeh u SAD, a Judson je tamo već započela posao na televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rosie Boycott, predsjednica žirija, izjavila je: "Ovo je odličan i ozbiljan uži izbor. Iako je u prvom krugu bilo manje znanstvenih knjiga, oduševljeni smo da je "Dr Tatianas Sex Advice to All Creation" ušla u uži izbor.

"Svaka knjiga daje novi pogled na život - i potičemo sve da posegnu za ovim knjigama i pročitaju ih i prije no što bude proglašen pobjednik".

Claire Tomalin je kontroverzna dobitnica nagrade Whitbread, dok je njezin suprug, romanopisac Michael Frayn, nominiran za knjigu "Špijuni".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara