Počinitelj masakra u Virginia Techu 23-godišnji Azijat

CHARLES SEGER, predsjednik Sveučilišta Virginia Tech, je već ranije potvrdio je medijska nagađanja kako je počinitelj stravičnog masakra na toj obrazovnoj instituciji osoba azijskog podrijetla, odnosno da je riječ o studentu koji je hladnokrvno likvidirao na desetke vlastitih kolega.

Navodno je student imao sobu u jednom od domova koji se nalaze u okviru kampusa.

Neki od američkih medija su, pozivajući se na izvore bliske istrazi, javili kako je osumnjičeni na američko tlo prvi put stupio u kolovozu prošle godine. Tada se iskrcao iz zrakoplova koji je doletio iz Šangaja.

Špekulacije o tome da bi počinitelj najkrvavije pucnjave u američkoj povijesti mogao biti kineski državljanin su jutros kinesko ministarstvo vanjskih poslova natjerale da posebnim priopćenjem američke i druge medije upozore kako se "ne smije istrčavati sa zaključcima".

Objavljena su i prva imena žrtava, među kojima su Ryan Clark, 20-godišnji student koji je ubijen prilikom početka pucnjave u studentskom domu. Ubijena su i dvojica profesora strojarstva - Kevin Granata i Liviu Librescu. 75-godišnji Librescu, izraelski državljanin rumunjskog podrijetla, je navodno svojim tijelom zaštitio studente, spriječivši napadača da otvori vrata i nastavi masakr u njegovoj učionici.

George Bush smatra da građani imaju pravo nositi oružje

Američki predsjednik Goerge Bush i njegova supruga Laura sudjelovat će u bdijenju posvećenom ubijenim žrtvama koje će se održati u Sveučilištu Virginia Tech, priopćeno je danas iz Bijele kuće.

U kratkoj izjavi koju je dao u ponedjeljak, Bush je izrazio žaljenje zbog događaja, kazavši kako je nakon istoga ostao "šokiran i tužan".

"Škole bi trebale biti sigurna mjesta, utočišta i mjesta za učenje. Kada se to utočište naruši, posljedica toga osjeti se u svakoj američkoj učionici i svakoj američkoj zajednici", kazao je Bush.

Dana Perino, Busheva pomoćnica zadužena za odnose s javnošću, kazala je kako je Predsjednik bio užasnut događajem, te kako su po saznanju o istom njegova prva briga bile obitelji poginulih, kao i žrtve same, učenici, profesori i stanovnici Virginije koji su suočeni sa šokantnim incidentom.

"Predsjednik vjeruje da građani imaju pravo nostiit oružje, no da se svi zakoni moraju poštivati", kazala je Perino.

Dok još uvijek pristižu prvi detalji o jučerašnjem masakra na Sveučilištu Virginia Tech, roditelji studenata i javnost su odgovornost za tragediju već pripisali Charlesu Stegeru, predsjedniku te institucije. Naime, vrlo brzo nakon vijesti o tragediji je postalo bjelodano da je najveći broj žrtava - njih 31, uključujući i samog počinitelja masakra - stradao više od dva sata nakon što su i sveučiliste i sveučilišna policija znali za početak ubojičinog krvavog pohoda.

D.A.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara