Počinitelji još nisu pronađeni: Za paljenje zastave EU do 3 godine zatvora!

Foto: Davor Pongračić / Cropix

NA JUČERAŠNJEM prosvjedu za odlazak Vlade Jadranke Kosor zapaljene su tri zastave, ona HDZ-a, SDP-a i Europske unije.

Prva je gorjela HDZ-ova zastava iz Gundulićeve ulice da bi potom na Iblerovom trgu, kod sjedišta SDP-a, bile skinute i zastava te stranke i Europske unije koje su na kraju završile kao pepeo. Iako EU nema status države niti ustav koji bi štitio zastavu, policija pronalazi načine za kažnjavanje palitelja zastava.

Kazna za paljenje zastave EU do tri godine zatvora

Tako se pozivaju na članak 182. stavak 2. Kaznenog zakona koji kaže da se može kazniti svatko "tko izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Ujedinjene narode, Međunarodni crveni križ ili drugu priznatu međunarodnu organizaciju ili njihove najviše predstavnike".

Ono što će vjerojatno zabrinuti osobe koje su spalile zastavu EU je činjenica da je za to djelo predviđena zatvorska kazna od tri mjeseca do čak tri godine zatvora. No, to se odnosi samo na zastavu Europske unije, dok one koji su spalili HDZ-ovu i SDP-ovu zastavu dobiti manje teške kvalifikacije, vjerojatno, za prekršaj zbog remećenja javnog reda i mira.

Mladić na prosvjed donio keramičke pločice

Iz Policijske uprave zagrebačke doznajemo kako se još konzultiraju s Državnim odvjetništvom oko kvalifikacija i težine djela zbog kojeg će optužiti osobe koje su spalile zastavu Europske unije. Kažu kako počinitelji još nisu pronađeni te intenzivno tragaju za njima. Izvijestili su kako je tijekom jučerašnjeg prosvjeda priveden 20-godišnjak kod kojeg su pronađene keramičke pločice za koje je procijenjeno da bi mogle biti korisne u obračunu s policijom.

Jučerašnji prosvjed je prošao bez incidenata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara