Počinje suđenje zapovjedniku VP HVO-a Pašku Ljubičiću

NAKON što je 5 godina proveo u pritvoru haškog suda, na Sudu BiH u Sarajevu se pojavio bosanski Hrvat Paško Ljubičić osumnjičen za ratne zločine počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u periodu od siječnja pa do kraja srpnja 1993.

Paško Ljubičić, prema savjetu odvjetnice Branke Praljak odbio se izjasniti o krivnji, budući da je optužnica Tužiteljstva BiH znatno teža od haške.

Tereti ga se za zločin protiv čovječnosti, te za udruživanje u zločinački pothvat. Sud je njegovu šutnju protumačio kao nijekanje krivnje, prenosi HRT. Pred Sudom u Haagu, Ljubičić se izjasnio da nije kriv.

Iz haškog je pritvora prebačen u Sarajevo u rujnu 2006., a 21. prosinca prošle godine Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio izmijenjenu optužnicu protiv njega. Hrvatskim se vlastima dobrovoljno predao 21. studenoga 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revidirana optužnica Paška Ljubičića tereti za ubojstva 27 civila koja je počinila Vojna policija HVO-a pod njegovim zapovjedništvom tijekom napada na bošnjačko civilno stanovništvo u općinama Busovača i Vitez, te za 100 slučajeva ubojstva bošnjačkih civila u selima Ahmići, Nadioci, Pirići i Šantići i uništavanje njihove imovine.

Ljubičić je jedan od devet optuženika koje je haški sud prepustio posebnom odjelu za ratne zločine Suda BiH.

E.A.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara