Počinju predizbori u SAD-u: Građani Iowe prvi biraju Obaminog protivnika

Foto: AFP

DANAS će u američkoj saveznoj državi Iowi početi predizbori na kojima će republikanski birači birati svog predstavnika koji će se suprotstaviti Baracku Obami na predsjedničkim izborima u studenom.

Republikanski kandidati zadnjih šest mjeseci su bili u kampanji, u kojoj su potrošili milijune dolara i sudjelovali na 13 TV debata. Večeras će se oko 120.000 registriranih republikanaca okupiti na ukupno 809 biračkih skupova gdje će poslušati završne govore lokalnih predstavnika svakog kandidata i zatim pristupiti glasanju. Na kraju će biti izabrano 28 delegata za završnu Republikansku nacionalnu konvenciju, na kojoj će u kolovozu biti odabran konačni republikanski kandidat za izbore.

Prema zadnjim anketama najviše šansi u Iowi ima bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney s 24 posto podrške, a slijede ga teksaški kongresnik Ron Paul s 22 posto, te bivši guverner Pennsylvanije Rick Santorum s 15 posto podrške. U igri su još Rick Perry, Michele Bachmann te Newt Gingrich. Sedmi kandidat, John Huntsman, odlučio se ne natjecati u Iowi.

Valja imati na umu kako rezultatu u Iowi ne treba davati velik značaj, jer građani ove države tradicionalno ne pogode i konačnog nositelja republikanske nominacije. Bez obzira na to, pobjeda u prvoj bitci ipak donosi psihološku prednost i pojačan tretman medija.

Nakon Iowe, republikanskog kandidata će za tjedan dana birati građani New Hampshirea. Demokrati će pak na nacionalnoj konvenciji u rujnu u Charlotteu službeno kandidirati Baracka Obamu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara