Podaci DIP-a o rezultatima izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) prikupilo je podatke o službenim i konačnim rezultatima izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, održanih 18-tog prošlog mjeseca, priopćeno je iz DIP-a.

Ukupno je raspisan 471 izbor za članove vijeća nacionalnih manjina, a mogućnost da istaknu svoje kandidate iskoristilo je 15 nacionalnih manjina.

Izbori za vijeća provedeni su u 17 županija, 39 gradova i 80 općina, a za predstavnika manjina u 15 županija, 14 gradova i jednoj općini.

Na izbornim listama bilo je 3.625 kandidata za vijeća, i 50 za predstavnike.

Na razini županija pravo glasovati imalo je 320.700 birača pripadnika nacionalnih manjina, a glasovalo ih je 37.700 ili 10 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odaziv Albanaca na izbore kretao se od 8,5 posto u županijama do 29,5 posto u općinama.

Na izbore je izašlo 1,5 posto Austrijanaca, dok se izlazak bošnjačke nacionalne manjine kretao od 82 posto u županijama do 70 posto u općinama.

Crnogoraca je izašlo nešto više od 2 posto, a Mađara od tri posto u županijama do 18 posto u gradovima. Sličan je bio i odaziv Makedonaca.

Nijemaca je izašlo od 11 posto u gradovima do 29 posto u općinama, a Slovaka je na izborima na svim razinama bio više od 30 posto. Slovenaca je izašlo od 3,5 posto u županijama do 6 posto u gradovima, a Srba od devet posto u gradovima do 20 posto u općinama.

Talijani bilježe izlazak od nešto više od pet posto.

Izlazak Ukrajinaca kretao se od 16,5 posto u gradovima do 27 posto u općinama, a Židova je na izbore izašlo 15 posto, navodi DIP.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara