Podgorica zbraja štete nakon velikih nereda, grad demoliran

Podgorica zbraja štete nakon velikih nereda, grad demoliran

Foto: Vlada Crne Gore

PODGORICA zbraja materijalnu šteta nakon nereda u prosvjedima u kojima se tražila ostavka premijera Mile Đukanovića.

Burna noć na ulicama glavnog grada Crne Gore. Središte Podgorice demolirano je nakon velikih nereda koji su uslijedili nakon što je policija pokušala rastjerati prosvjednike koji su ih gađali kamenjem, bakljama i Molotovljevim koktelima. Prosvjednici, koji su na ulice izašli na poziv oporbe, pokušali su i ući u zgradu Skupštine, na što je policija odgovorila šok bombama i suzavcem.

U sukobima je ozlijeđeno više od 40 osoba. Priveden je i jedan od glavnih organizatora prosvjeda zastupnik Demokratskog fronta Andrija Mandić. Dok protivnici režima danas iznose podatke o prekomjernoj uporabi sile, te bacanju suzavca na novinare, za vlast riječ o napadu na ustavni poredak. Ministar unutarnjih poslova Raško Konjević:

"Policija nije dala niti jedan povod za bilo kakvu reakciju prema policiji koja se dogodila. Suzavac nije bačen na grupu novinara. Kemijska sredstva su korištena da bi se uspostavio javni red i mir," kaže Konjević.

Ministar vanjskih poslova: Prosvjedima se želi spriječiti uključenje Crne Gore u NATO

Crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić ocijenio je u nedjelju kako nasilni prosvjedi organizirani u Podgorici imaju za cilj isključivo zaustaviti Crnu Goru na putu u NATO te da su zahtjevi prosrpskih stranaka za izvanrednim izborima tek izlika iza koje skrivaju prave nakane.

"Ako je nekome cilj organizirati fer i slobodne izbore zašto ta tema nije pokrenuta za koji mjesec kada bi svakako ušli u izborni ciklus?", kazao je Lukšić novinarima u Banjoj Luci gdje je boravio kao sudionik ranije najavljene neformalne rasprave.
Šef crnogorske diplomacije ustvrdio je kako policija u Podgorici tijekom subotnjih prosvjeda nije prekoračila ovlasti nego je samo odgovorila na napad kojemu je bila izložena.

"Očevidno je da su (organizatori) pod firmom navodnih mirnih prosvjeda željeli prouzročiti izgrede", kazao je Lukšić.
Kazao je kako je policija djelovala da bi zaštitila ustavni poredak i osigurala poštivanje zakona.

Policija je u subotu navečer u Podgorici suzavcem ugušila nasilni prosvjed oporbene Demokratske fronte koja okuplja uglavnom prosrpske stranke na kojemu je sudjelovalo nekoliko tisuća građana.

Crnogorska policija je privela zastupnik DF-a Andriju Mandića, jednog od glavnih organizatora prosvjeda, optužujući ga da je pozivao na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara