Podignuta optužnica protiv 23-godišnjeg građanina BiH, htio se pridružiti ISIL-u

Podignuta optužnica protiv 23-godišnjeg građanina BiH, htio se pridružiti ISIL-u

Screenshot YouTube

U ODSJEKU za terorizam Bosne i Hercegovine podignuta je optužnica protiv 23-godišnjeg državljanina BiH-a Amira Haskića.

Tijekom istrage prikupljeni su dokazi da je optuženi osobno i izravno ostvarivao kontakt s aktivnim pripadnicima tzv. ISIL-a koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom, s namjerom pridruživanja ovim terorističkim strukturama.

Pridruživanje ISIL-U


Optuženi se tereti da je stvorio plan i osigurao potrebna sredstva s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje izvan BiH te se odlučio pridružiti strukturama tzv. ISIL-a.

U optužnici se navodi da je optuženi u studenom 2017. godine, putem internet komunikacije i aplikacija za kontakte, stupio u kontakt s aktivnim pripadnikom tzv. ISIL- a koji se nalazi u Siriji te u komunikaciji govorio pripadnicima ISIL-a kako je osigurao potrebna sredstva i da će se priključiti ovoj terorističkoj skupini, da će po dolasku u Siriju zapaliti putovnicu Bosne i Hercegovine te kao pripadnik terorističke skupine tzv. Islamske države, sudjelovati u oružanim sukobima u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pritvoru je

Optuženi je u svojoj namjeri, otkriven, lociran i spriječen od strane policijskih i sigurnosnih struktura u Bosni i Hercegovini, nakon čega su izvršeni pretresi objekata koje koristi, a osumnjičeni lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti za kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. stavak (2) Kaznenog  zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara