Podignuta optužnica protiv trojice liječnika zbog smrti rodilje, Kurjak oslobođen optužbi

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Zagrebu je zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi podiglo optužnicu protiv trojice liječnika, a koje se tereti da su, nehajno postupajući u obavljanju svoje dužnosti, krivi za smrti dviju osoba.

Optužnica je podignuta protiv Mislava Domljana i Fadela Hassana, koji su, kako se navodi u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva nesavjesno postupali tijekom rada, zbog čega je uslijedila smrt rodilje 34-godišnje Dragice Ivankić.

Naime, 21. veljače 2002. godine u bolnici Sv. Duh u Zagrebu je, nakon što je rodila mrtvorođenče, preminula Dragica Ivankić, a koja je iza sebe ostavila supruga i troje djece.

Četiri mjeseca prije smrti Ivankić je išla na ultrazvučni pregled u ginekološku ordinaciju Zdenka Parala koji nije otkrio nikakve probleme postavivši trudnici pri tomu pogrešnu dijagnozu fetusa. Budući se i sama Ivankić tijekom trudnoće navodno osjećala izvrsno, nije imala razloga posumnjati kako nešto nije u redu.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu odustalo je od daljnjeg kaznenog progona protiv Parala, kao i protiv tadašnjeg predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo Sv. Duha Asima Kurjaka, a za kojega je vještačenje pokazalo da je nestručno organizirao službu koja je zbog neznanja, kao i manjka iskustva uzrokovala Ivankičinu smrt, pri čemu je nakon toga navodno krivotvorio dokumentaciju kako bi prikrio cijeli slučaj.

Obzirom na to da nije pronađen niti jedan materijalni ni personalni dokaz koji bi ukazivao na kaznenu odgovornost Kurjaka, protiv njega je obustavljen kazneni postupak. Za Parala je, s druge strane, utvrđeno da nema direktne veze s tragičnom posljedicom.

Kako stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva, Mislav Domljan je kao specijalizant propustio učiniti dodatne pretrage radi potvrde očigledne patnje fetusa, a koja je upućivala na životnu ugroženost djeteta te potrebu za carskim rezom.

Unatoč tomu što je CTG pokazivao drastično pogoršanje rada srca djeteta, Domljan je i dalje zanemario potrebu za carskim rezom, forsirajući pri tomu uobičajeni porod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek nakon znatna pogoršanja djetetova stanja, pozvan je nadređeni liječnik Fadel Hassan, inače strani državljanin koji je tada djelovao bez ugovora o radu.

Hassan je po dolasku, iako svjestan činjenice da se dijete nalazilo u stanju opasnom po život, smatrajući kako štetne posljedice neće nastupiti, nastavio porod rodničkim putem, iako je prema pravilima medicinsko-porodničarske struke porod  bilo neophodno dovršiti hitnim carskim rezom.

Hassan je, nadalje, po rođenju mrtvog djeteta, propustio učiniti eksploraciju materišta čime bi bila utvrđena ruptura maternice, a koja je kod Ivankić nastala nakon poroda.

Nakon što je propustio učiniti i hitan operativni zahvat, pacijentica Dragica Ivankić preminula je zbog iskrvarenja i ireverzibilnog hemoragičnog šoka.

Dok se Domljana i Hassana (koji je još uvijek u bijegu) tereti za ubojstvo djeteta, trećeg liječnika, Roberta Baumana, a za čiju se adekvatnu intervenciju smatra da bi bila spasonosnom barem po majku, tereti se za smrt iste.

Bauman je, naime, vakuumom izvukao mrtvo žensko dijete te ga predao pedijatru pri čemu je rodilju, unatoč svim indikacijama, samo zašio i otišao, ne obavivši prethodno prijeko potreban ginekološki pregled.

Nesretni je otac Robert Ivankić, ni ne slutivši da mu je supruga u opasnosti, nakon brojnih telefonskih poziva upućenih bolnici, pri čemu je konstantno nailazio na neuljudno spuštanje slušalice, o smrti supruge saznao tek idući dan. Tijelo djeteta za ukop dobio je tek nakon četiri mjeseca.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara