Šef Podravke uoči smjene najavio šoping u Rusiji

Šef Podravke uoči smjene najavio šoping u Rusiji

Foto: FAH

PODRAVKA se priprema za akviziciju vrijednu 300 milijuna eura u Rusiji ili Europskoj uniji, kako bi smanjila svoju izloženost nesigurnom tržištu Balkana.

Najavio je to u srijedu u razgovoru za Bloomberg Zvonimir Mršić, predsjednik uprave Podravke, inače SDP-ovac oko kojeg se špekulira da će uskoro biti smijenjen pod HDZ-ovom vlašću.

Bloomberg podsjeća da je za potrebe financiranja akvizicije koprivnička kompanija već dobila odobrenje dioničara za dokapitalizaciju izdavanjem 2,7 milijuna novih dionica kroz slijedeće četiri godine. Preostali dio financirali bi vlastitim kešom i kreditima, uključujući aranžman s EBRD-om vrijedan 24 milijuna eura.

Podravka želi smanjtii izloženost na tržištu bivše Jugoslavije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Naš je cilj da rastemo na međunarodnom tržištu, prvenstveno kroz akvizicije. Imamo nekoliko meta i očekujemo da ćemo napraviti akviziciju u 2017. godini. Kompanija želi smanjiti udio izloženosti u našoj regiji, najrizičnijoj od svih u kojima poslujemo", rekao je Mršić.

Cilj im je povećati prihode na tržištima izvan zemalja bivše Jugoslavije, žele da taj udio od sadašnjih 30 posto naraste na 50 posto.

Zbog tenzija između EU i Rusije odgađane su akvizicije na ruskom tržištu. "Podravkin prihod u Rusiji rastao je za 50 posto u prvih devet mjeseci 2016. i želimo tamo biti prepoznati kao lokalni proizvođač. Tečaj rublje u tome nam pomaže.", zaključio je.

Mršić odlazi iz Podravke 21. veljače?


Mediji špekuliraju da će Plenkovićeva vlada smijeniti 21. veljače na glavnoj skupštini aktualnog šefa uprave i njegovu ekipu. Prije nego je postao šef Podravke, Mršić je bio SDP-ov gradonačelnik Koprivnice.

Već je prvi korak napravljen, navodno je dogovoreno da predsjednik NO tvrtke bude HDZ-u blizak Luka Barilović, inače šef HGK. Očekuje se da će iz NO otići Milanovićevi ljudi - SDP-ovci Mato Crkvenac i Ivo Družić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara