Podrška ulasku u EU pala ispod 50 posto

Foto: Bruno Konjević/Cropix

PREMA dvije ankete koje je Novi list jučer dobio na uvid, podrška ukupnog biračkog tijela ulasku u Europsku uniju pala je ispod 50 posto.

"Zabrinjavajuće je što podrška građana za ulazak Hrvatske u Europsku uniju ne raste, nego čak pada te je sada ispod 50 posto", izjavio je jučer predsjednik Ivo Josipović, komentirajući podatke najnovijih istraživanja prema kojima hrvatsko članstvo u EU podupire 48, odnosno 49,6 posto građana.

Josipović je istaknuo kako ne bi bilo dobro da odluka o ulasku u EU bude donesena tankom većinom, a upravo bi se to dogodilo ako odziv na referendum bude slab.

"Hrvatska mora ući u EU da ne ostane 'slijepo crijevo'"

"Odluka o pristupanju EU mora imati legitimitet, a to može imati samo ako je donese značajna većina građana Hrvatske", rekao je Josipović, dodavši da je već pozvao i Vladu i oporbu da rade na podizanju potpore građana članstvu u EU. "Više od 90 posto relevantnih političkih stranaka ugradilo je u svoje programe europsku budućnost Hrvatske i sada je na njima da održe svoje obećanje", rekao je.

"Hrvatska mora ući u EU jer bi inače ostala 'slijepo crijevo', bila bi osuđena na stagnaciju", rekao je predsjednik u govoru na proslavi 48. obljetnice Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Zabrinjavajući trend u svom je redovitom CRO-Demoskopu zabilježila agencija Promocija Plus. "Već četvrti mjesec zaredom slabi podrška hrvatskom članstvu u EU i nakon više od pola godine ponovno je ispodpolovična", navode u analizi rezultata istraživanja rađenog 2. i 3. studenog. U njihovoj se anketi za članstvo izjasnilo 49,6 posto ispitanika, protiv je bilo 39,8 posto, a 10,6 posto je neodlučnih.

MVPEI-ju važna birališta

"Ovaj bi trend mogao zabrinuti nositelje izvršne vlasti, kao i gotovo sve političke stranke (koje su eurooptimisti), kada se u trenutku približavanja završetku pregovora smanjuje podrška članstvu u Uniji", zaključuju autori istraživanja.

Anketa koju je za Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija odradio Ipsos Puls samo je dijelom optimističnija. U cijelom uzorku zagovornika Unije je svega 48 posto, protivnika 36 posto, a ostali su neodlučni. No, u MVPEI-ju se navodno mnogo više pouzdaju u broj zagovornika EU-a među onima koji bi izašli na referendum. Zato svoj opitimizam grade na podatku o 62 posto onih koji bi otišli na biralište i zaokružili "da", a ne na podacima koji se odnose na cjelokupno stanovništvo.

Podsjećamo, Hrvatska je jučer zatvorila tri poglavlja pristupnih pregovora s EU-om. Radi se o poglavljima 4 - Sloboda kretanja, 14 - Prometna politika i 34 - Institucije. Pred nama je još 10 poglavlja koja valja zatvoriti.

Premijerka Jadranka Kosor je na jučerašnjoj sjednici Vlade najavila kako bi Hrvatska sljedeći mjesec mogla zatvoriti još četiri poglavlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara