Podržano donošenje zakona o medicinskim proizvodima u Saboru

AGENCIJA za lijekove i medicinske proizvode djelovat će kao regulatorno i nadzorno tijelo za područje medicinskih proizvoda i odgovarat će za očevidnik medicinskih proizvoda, njihovo praćenje, klinička ispitivanja te povlačenje proizvoda čiji se učinci pokažu štetnima.

To je danas raspravio Hrvatski sabor u obliku prijedlog zakona o medicinskim proizvodima, čije su donošenje pozdravili saborski klubovi, a ujedno i pozvali na što skorije donošenje zakona koji će regulirati područje medicinske opreme.

Tako bi se, sukladno direktivama EU, u zakonodavnom smislu razdvojilo područje lijekova i medicinskih proizvoda, odnosno posebno bi se regulirala proizvodnja, promet, stavljanje na tržište i nadzor medicinskih proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovac i bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang je tako izjavio kako će zakon biti jamstvo da će medicinski proizvodi jamčiti zaštitu zdravlja i sigurnost građana, a pozdravio je odredbu po kojoj će se u slučaju povlačenja medicinskih proizvoda iz prometa te o poduzetim mjerama izvještavati Europska komisija.

Pro zakona je i Rajko Ostojić iz SDP-a, koji još traži da se koriste proizvodi koji su neškodljivi za građane, a zahtijeva i intenzivniji angažman farmaceutskih inspektora.

A.P.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara