Podsjećanje na stradavanje mještana Lovasa u minskom polju

U MJESTU Lovas na vukovarskom području obilježena je danas 12. obljetnica stradavanja mještana Lovasa u minskom polju, u kojemu je život izgubio 21 mještanin Lovasa, a 14 ih je ranjeno.

Kod križa na mjestu minskog polja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a u središtu Lovasa održana je komemoracija žrtvama srpske agresije u okupaciji Lovasa.

Prisjećajući se 18. listopada 1991. godine i stradanja Lovašana u minskom polju, načelnik općine Lovas Željko Cirba rekao je kako su srpski agresori toga dana na izlaz iz mjesta Lovasa prema Tovarniku prisilno doveli 51-og Hrvata iz Lovasa, te ih natjerali u minsko polje, pri čemu je smrtno stradao 21 mještanin, a 14 ih je ranjeno.

Podsjetio je da je u srpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata poginulo ili ubijeno 84 mještana Lovasa, te dva mještanina Opatovca, koji je u sastavu općine Lovas.

Nakon srpske okupacije na mjesnom groblju u Lovasu iz masovne grobnice ekshumirano je 68 žrtava, a još 10 žrtava ekshumirano je iz pojedinačnih grobnih mjesta.

Načelnik općine Lovas naglasio je da su na popisu zatočenih i nestalih još četiri mještanina Lovasa i dva mještanina Opatovca.

Zbog genocida i ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Lovasa godine 1991., na Županijskom sudu u Vukovaru sredinom rujna ove godine počeo je sudski postupak protiv 18 osoba, pripadnika teritorijalne obrane i četničkog odreda "Dušan silni", od kojih je dostupan jedino 18. optuženi na optužnici, Ilija Vorkapić, a ostalima se sudi u odsutnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara