Poduzetnici stanju gospodarstva dali dvojku, samo 20 posto očekuje veći rast

Poduzetnici stanju gospodarstva dali dvojku, samo 20 posto očekuje veći rast
Foto:Pixsell/Davor Puklavec

PODUZETNICI opće stanje u hrvatskom gospodarstvu u ovoj godini ocjenjuju prosječnom ocjenom 2,48, a većina ih u idućoj godini očekuje isti gospodarski rast kao ove godine ili čak pad BDP-a, pokazala je anketa Privrednog vjesnika "Poslovna očekivanja za 2020." predstavljena danas.

U anketi su sudjelovala 893 hrvatska poduzetnika, od kojih 41 posto smatra da će gospodarski rast u Hrvatskoj u 2020. godini u odnosu na ovu godinu ostati jednak, dok ih 27 posto smatra da će rast biti manji, a 20 posto procjenjuje da će biti veći. 

Također, najveći broj ispitanih, njih 49 posto, smatra da će opći uvjeti za poslovanje i ulaganje u idućoj godini ostati jednaki, 25 posto procjenjuje da će se uvjeti pogoršati, a 18 posto njih da će biti bolji.

Visoka ocjena Osječko-baranjske županije

Od tvrtki koje su sudjelovale u anketi polovica ih je ostvarila veći prihod u 2019. u odnosu na godinu ranije. Većina ih, 54 posto, planira veći prihod u idućoj godini u odnosu na ovu, njih 64 posto planira nova zapošljavanja u idućoj godini, dok ih je 74 posto potvrdno odgovorilo na pitanje planiraju li ulaganja, neki su od rezultata ankete koje je u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) predstavio glavni urednik Privrednog vjesnika Marko Jurčić.

Prema anketi, prosječna ocjena koju su poduzetnici dali gospodarstvima pojedinih županija iznosila je 2,33, a Jurčić je izdvojio visoku ocjenu Osječko-baranjske županije, koja je iznosila 2,83.

Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić ponovio je da je proračun za 2020. godinu, koji je nedavno usvojen u saboru, uravnotežen, uz kontinuitet smanjenja udjela javnog duga u BDP-u.

Burilović: Izgledno da će i 2020. proći bez krize

Podsjetio je da vlada za iduću godinu predviđa gospodarski rast od 2,5 posto, a i procjene većine relevantnih aktera kreću se između 2,5 posto i 3 posto.

Pritom apostrofira da najveći naglasak treba staviti na rast plaća i standarda, čiji zdravi rast može stimulirati jedino rast produktivnosti. 

Predsjednik HGK Luka Burilović kazao je da je, iako su prošle godine očekivanja bila pritisnuta najavama nove recesije i krize, koja se srećom nije dogodila, izgledno da će i 2020. proći bez krize.

Ekonomski analitičar godine Velimir Šonje

Burilović ističe da je za snažniji rast nužna promjena strukture hrvatskog gospodarstva. Gospodarstvo se u većoj mjeri mora okrenuti globalnom tržištu, treba u manjoj mjeri ovisiti o državi kao klijentu, nužno je više vrednovati proaktivnost, dok rentijerstvo treba "staviti tamo gdje mu je mjesto", rekao je.

"Postavimo aktivniji, inovativniji i prodorniji", poručuje Burilović.

Nagradu Privrednog vjesnika Gorazd Nikić za ekonomskog analitičara godine dobio je Velimir Šonje, koji je poručio da ekonomisti ne smiju podcijeniti svoju društvenu ulogu, pri čemu je njihov posao pisanje i govorenje, koje nužno mora biti jasno kako bi ga razumjeli i širi krugovi publike.

Jurčić: Hrvatska tone prema dnu Europe

Apelirao je i na javne institucije, poput fakulteta, instituta i HNB-a, da puno veću pažnju posvete nuđenju jasno predstavljenog stručnog sadržaja široj javnosti. "Na taj način ćemo ispuniti i našu obrazovnu ulogu jer ona ima i širi razvojni značaj", kaže Šonje.

Poručio je da ekonomisti trebaju biti oni koji konstantno "rovare" po podacima nastojeći vidjeti imaju li njihove teorije i zaključci smisla u danim okolnostima. Jedan od takvih, kaže Šonje, bio je i profesor na Ekonomskom fakultetu i znanstveni savjetnik na Institutu za javne financije Anto Bajo, koji je iznenada preminuo početkom ovog tjedna.

Željko Lovrinčević sa zagrebačkog Ekonomskog instituta ocjenjuje da će u pogledu dinamike iduća godina biti slična ovoj, uz povoljnija očekivanja i u pogledu vanjskog okruženja, a procjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo rasti oko 3 posto.

Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, pak, kaže da se u hrvatskoj gospodarskoj politici ništa ne mijenja posljednjih 15 godina, uz ocjenu da Hrvatska tone prema dnu Europe. Hrvatska raste kada se uspoređuje sama sa sobom, dok oni s kojima se trebamo uspoređivati, poput Poljske, Mađarske, Srbije i Turske, u prosjeku rastu značajno više, rekao je Jurčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara