Pričali smo s čovjekom koji je Todoriću ugasio struju i ofarbao izloge u crno: "To je tek početak"

Pričali smo s čovjekom koji je Todoriću ugasio struju i ofarbao izloge u crno: "To je tek početak"

Foto: privatna fotografija s Facebooka i Momčilo Đurić/Coka holding

IAKO su iz Agrokora demantirali da Mercatorove trgovine u Srbiji nisu radile zbog isključene struje, u razgovoru za Index tu je tvrdnju ponovio Boban Rajić, vlasnik Coka holdinga koji je trgovačkom lancu iznajmio poslovne prostore. Najavljuje niz akcija kojima će se boriti protiv neplaćanja  koncerna vlasnika Ivice Todorića: isključenje struje, štrajk radnika i sudsku borbu.

Boban Rajić vlasnik je poduzeća Coka iz Smedereva koje je 2010. tvrtki Mercator S na 15 godina iznajmilo 22 lokala sa zaposlenicima. Riječ je o gradovima Smederevo, Požarevac, Smederevska Palanka, Petrovac na Mlavi, Velika Plana, Markovac, Azanja i okolna sela, području udaljenom šezdesetak kilometara od Beograda, u kojem Mercator S ima lidersku poziciju.

Mercator S prebacio ugovor na fantomsku tvrtku


Nakon Agrokorova preuzimanja Mercatora 2014., nastavljena je suradnja s Rajićevim poduzećem, sve do 28. prosinca 2016. U razgovoru za Index srpski poduzetnik otkrio je kako su tada iznenada dobili obavijest od odvjetnika Marjanovića da je Mercator S prenio svoje obaveze iz njihova ugovora na tvrtku Altebo iz Beograda koja je osnovana kapitalom s Tahitija i registrirana na Cipru.Vlasnik Alteba je Tahiti Holding Limited. Radi se o tvrtki sa samo jednim zaposlenim i 80 eura temeljnog kapitala. Kako isti odvjetnik zastupa obje firme, Rajić ističe da je Mercator S zapravo Altebo. Uostalom, nakon što je Mercator S prebacio ugovor o najmu vrijedan 30 milijuna eura na Altebo, prostore je od njega isti dan uzeo u podnajam.

"Nemam ništa protiv hrvatskog kapitala nego protiv prevare koje su smislili direktori Mercatora S, pretpostavljam zajedno s Agrokorom jer ne vjerujem da oni u Srbiji to mogu sami bez njihova znanja. Ugovor vrijedan 30 milijuna eura prebačen je na Altebo s prevarnom namjerom da se obaveze Mercatora S dalje ne servisiraju. Onaj tko je imao ugovore s Mercatorom S, sada zapravo ima ugovor s praznom firmom", kazao je Rajić. Kako ugovor o najmu ima klauzulu o penalima u slučaju neplaćanja, vjeruje da je zato došlo do prebacivanja poslovanja na Altebo.

Od prosinca ne plaćaju najam ni struju


Naime, od prosinca Mercator S, odnosno Altebo, ne plaća najam Coki. Dužni su mu više od 2 milijuna eura. "Ne samo da ne plaćaju najam, nego ni struju, vodu i komunalije. Samo u jednom marketu oni za struju potroše 100.000 eura. Kako sam ja vlasnik brojila, onda sam ja zapravo dužan za struju. Rekao sam Mercatoru S da imaju rok do kraja ovog tjedna. U elektrodistribuciji sam ostavio svoje garancije da će platiti do kraja tjedna. Ako Mercator S ne plati, gasit će se struja u trgovinama. Pa ne može se poslovati tako ni u jednoj zemlji, a ne samo u Srbiji," rekao je.Napominje da su imali više sastanaka s direktorima Mercatora S i generalnim direktorom Aleksandrom Seratlićem. Obećali su im da će dugovi biti isplaćeni do kraja tjedna, ali kaže kako ništa nije potpisano.

Uz to, Rajić traži da se poništi ugovor o prebacivanju poslovanja na Altebo, smatrajući ga neosnovanim i mimo dobrih poslovnih običaja. "Kako ću se na sudu, gdje smo već pokrenuli parnicu protiv Mercatora S zbog neplaćenih dugova, ikako moći naplatiti od Alteba koji ima 80 eura kapitala i jednog zaposlenog", žali se on. U Mercatoru S poslali su ga odvjetniku Mlađanu Marjanoviću da s njim razgovara o Altebu, što je Rajić odbio.

Markete u Smederevu pofarbali u crno

Kako bi natjerao Mercator S da plaća svoje obaveze, Rajić kaže da su poduzeli nekoliko akcija, a najavljuje da je to tek početak.

"Četiri dana neki marketi u Smederevu nisu radili i bili su pofarbani u crno. To smo uradili kao protestni gest. Neću dozvoliti da Agrokor posluje, a da mu ja plaćam struju. Parkirali smo i vozila ispred marketa, a oni su angažirali zaštitare iz kriminalnog miljea kojima su se radnici suprotstavili pa su se povukli. Ne može se silom sačuvati nešto što nije zakonito", prepričava dramatične prošlotjedne događaje iz Smedereva. Kaže da su i radnici na njegovoj strani i da će prekinuti rad ako se situacija ne riješi.Za neplaćene dugove tužio je Mercator S sudu i zatražio njihov stečaj. Boji se sporog sudskog procesa i utjecaja velikog hrvatskog poduzetnika na sudstvo.

"Apeliramo na Agrokor i Ivicu Todorića da zaštiti svoje partnere u Srbiji. Ne znam jesu li mu to njegovi direktori prenosili. Ali ako je kupio Mercator S, kupio je sva njegova prava i obaveze", poručio je Boban Rajić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara