Poduzetnik skupio dokaze i prijavio korupciju u BiH. Procesuirat će njega

Poduzetnik skupio dokaze i prijavio korupciju u BiH. Procesuirat će njega
Screenshot: YouTube/AlJazeera

PODUZETNIK Nermin Alešević iz Velike Kladuše koji je prikupio i objavio dokaze o zloporabi položaja i optužio za korupciju predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) Milana Tegeltiju mogao bi postati najvećom žrtvom afere koja tjednima iz temelja potresa bosanskohercegovačko pravosuđe, prenose u četvrtak lokalni mediji.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić odlučila je kako Alešević neće dobiti imunitet od kaznenog progona i kako će upravo protiv njega biti pokrenuta istraga i to zbog davanja mita i neovlaštenog tonskog snimanja.

Rezultat je to činjenice da je Alešević tajno snimio razgovor u kojemu mu predsjednik VSTV-a Tegeltija uz posredovanje inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marka Pandže nudi pomoć kako bi se ubrzao postupak po jednoj tužbi podnesenoj tužiteljstvu Sarajevske županije.

Alešević je snimio i kako je kao nagradu za tu uslugu policijskom inspektoru Pandži dao novac u protuvrijednosti od oko tisuću eura. 

Snimka završila u medijima

Snimka je nakon toga završila u medijima, a uslijedili su brojni zahtjevi za smjenu Tegeltije i preispitivanje stanja u pravosuđu, no članovi VSTV-a su se na to oglušili. Tegeltija je odbacio svaku odgovornost za korupciju te je najavio privatne tužbe protiv svih osoba i medija koji tvrde suprotno.

Zastupnički dom parlamenta BiH je na sjednici održanoj u srijedu zatražio ostavke svih članova VSTV-a te donio odluku o uspostavi posebnog parlamentarnog istražnog povjerenstva koje bi provjerilo stanje u tom tijelu zaduženom za imenovanje svih sudaca i tužitelja u BiH.

Tegeltija je odmah nakon toga reagirao izjavom kako parlament narušava trodiobu vlasti te poseže za populističkim i protuzakonitim mjerama.

"Uspostava istražnog povjerenstva parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu, a posebno u VSTS-u je potpuno izvan ovlasti parlamenta BIH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad tijela sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislena, nedopuštena i izravno narušava neovisnost pravosuđa", izjavio je Tegeltija.

Odmah nakon toga iz Tužiteljstva BiH poduzetniku Aleševiću poslan je poziv na saslušanje u svojstvu osumnjičenog za kaznena djela davanja dara i neovlaštenog tonskog snimanja.

Uz to je Aleševiću uručeno i rješenje glavne tužiteljice Tadić kojim ona odbija njegov zahtjev da mu se osigura imunitet kako bi svjedočio o Tegeltijinoj korumpiranosti.

Iz Tužiteljstva BiH ranije su potvrdili da je i inspektor Pandža u statusu osumnjičenika, no protiv predsjednika VSTV-a nije otvorena nikakva istraga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara