Poettering: Postupak prema Podobniku "potpuno neprihvatljiv"

PREDSJEDATELJ zastupničkog kluba Europske pučke stranke i Europskih demokrata (EPPED) Hans-Gert Poettering ocijenio je u četvrtak postupak hrvatske policije prema slovenskom zastupniku Janezu Podobniku "potpuno neprihvatljivim".

U priopćenju EPP-ED-a kaže se da je Poettering, nakon što je obaviješten o incidentu na hrvatsko-slovenskoj granici, nazvao predsjednika Slovenske pučke stranke Janeza Podobnika kako bi s njim osobno razjasnio situaciju.

"Postupak hrvatske policije prema gospodinu Podobniku je potpuno neprihvatljiv. Osobno poznam gospodina Podobnika, koji je bio promatrač u skupini EPP-ED, kao vrlo vjerodostojnu osobu", rekao je Poetering, predsjedatelj najbrojnije frakcije u Europskom parlamentu.

Hrvatska policija je u srijedu poslije podne kod graničnog prijelaza Plovanija privela i na nekoliko sati zadržala skupinu od 12 slovenskih državljana, među njima i slovenskog zastupnika i predsjednika Slovenske pučke stranke Janeza Podobnika. Oni su se vraćala iz Mlina u Bujama, gdju su posjetili Jožka Jorasa, kontroverznog slovenskog političara koji ne priznaje da se njegova kuća nalazi na hrvatskom teritoriju.

Slovenska novinska agencija STA prenijela je u četvrtak priopćenje Slovenske pučke stranke prema kojem je Podobnik jutros primljen u Klinički bolnički centar u Ljubljani. "Dežurni traumatolog je utvrdio da je Podobnik prilikom uhićenja zadobio udarce u predjelu zatiljka, vratne kralježnice i lijevog ramena", kaže se u priopćenju Podobnikove stranke i dodaje da je nakon obrade pušten kući.

Glasnogovornica istarske Policijske uprave Štefanija Prosenjak Žumber demantirala je u srijedu izvješća slovenskih medija da je Podobnik ozlijeđen prilikom privođenja. Ona se pritom pozvala na nalaz liječnika Doma zdravlja u Bujama, koji je po zakonu obvezan pregledati uhićenike koji su privedeni uz pomoć sredstava prinude odnosno uporabe tjelesne snage policajaca i stavljanja lisica na ruke.

"Nemam razloga za sumnju da on nije dao bilo kakav razlog da hrvatska policija postupa s njim na tako neprimjereni način. Granični problemi se ne mogu rješavati na takav način, posebice s obzirom na to da je Hrvatska kandidatska zemlja koja želi ući u Europsku uniju, kaže Poetering.

Poetering je, prema priopćenju, pozvao hrvatsku stranu, da "granične probleme rješava na miran način, na temelju prijateljskih odnosa između susjeda".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara