POGINUO PETROS VII. - DRUGI ČOVJEK PRAVOSLAVNIH CRKAVA

Grkopravoslavni patrijarh Aleksandrije i cijele Afrike Petros VII., koji je u subotu poginuo u helikopterskoj nesreći u Grčkoj, bio je po hijerarhiji drugi čovjek pravoslavnih crkava u svijetu, odmah iz ekumenskog carigradskog patrijarha Bartolomeja, javljaju svjetske agencije.

Rođen na Cipru 1949. godine, Petros VII. zaredio se kao svećenik 20 godina kasnije, a nakon što je obnašao mnoge misonarske dužnosti diljem svijeta, izabran je za 115. aleksandrijskog patrijarha 1997. godine.

Aleksandrijsku patrijaršiju osnovao je Sveti Marko 42. godine poslije Krista, te je jedna od tri najstariji na svijetu, zajedno s antiohijskom (sirijskom) i rimskom. Aleksandrijski patrijarh smatra se Markovim nasljednikom i poglavarom svih pravoslavnih vjernika u Africi te je njegov položaj iznimno cijenjen među pravoslavnim vjernicima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petros VII. poginuo je u subotu kada se helikopter grčke vojske koji ga je prevozio na planinu Atos srušio u Egejsko more. Zajedno s njim, poginulo je 11 osoba u njegovoj pratnji i petero članova posade. Uzroci nesreće zasad nisu poznati.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara