Pogledajte dramatičnu snimku uhićenja prosvjednika pred hotelom Panorama

Foto: Ado Buljubašić, Goran Mehkek / Cropix
Video: YouTube

DA HDZ-OVCI s Trešnjevke jučer nisu slavili 21. rođendan u hotelu Panorama, sinoćnji prosvjed bi vjerojatno ostao zabilježen kao jedan od lošije organiziranih i najmalobrojnijih.

Prvo su oko 17 sati predstavnici sedam sindikata organizirali press konferenciju i poručili da prosvjedi trebaju dobiti novu dimenziju, s više socijalnih i manje nacionalističkih poruka. I još bitnije, da samoreklameri poput Pernara i Golubića prestanu uživati u svojih "pet minuta slave" i maknu se sa čela povorke.

Hare Krišna i nikad lošija organizacija

Sat kasnije, na Cvjetnom se okupilo jedva dvjesto ljudi, a koliko je prosvjedu manjkalo sadržaja, pokazuje i podatak da je jedan od zanimljivijih trenutaka bio susret s pripadnicima Hare Krišne, koji su u to vrijeme pjevali i plesali na Trgu bana Jelačića.

Za plan puta odabrane su neke nove ulice, mnogi u povorci nisu znali koji je cilj i svrha hodanja po trešnjevačkoj periferiji, dok se nije došlo pred spomenuti hotel, nedaleko od Doma sportova.

Veseli HDZ- ovci i ljutiti prosvjednici

Tamo se upravo slavila obljetnica kvartovskog HDZ-a, na sličnim se prigodama malo i popije, a nezgoda je nastupila onog trena kad su veseli članovi vladajuće stranke krenuli kućama. Kao da su birali tajming, prosvjednici su se baš tada našli pred hotelom, HDZ-ovci su im krenuli mahati i pljeskati, što je bilo dovoljno da policija procijeni da treba stati između  "dvije vatre".

Prosvjedna skupina pred hotelom Panorama vikala je: "HDZ nakaze!" i "Lopovi,lopovi!"

Svjetina se razbjesnila kada su okupljeni HDZ-ovci krenuli kućama. "Kako nas nije sram? Kako vas nije sram? Prvi čovjek, premijer vam je lopov, u zatvoru", vikao je jedan od prosvjednika.

Bilo je za MUP-ovce još posla. Trebalo je do automobila prepratiti ministra Jandrokovića, Jasen Mesić je bio slabije sreće pa je dobio porciju uvreda, da bi policajci u žaru smirivanja situacije, odmah priveli dvojicu demonstranata.

Tijelima na maricu, 13 uhićenih


Tada je krenula jednosatna "talačka kriza": prosvjednici su posjedali na cestu i blokirali put marici u kojoj su se nalazili uhapšeni. "Plavcima" dolazi pojačanje i hapsi najupornije koji su odbijali ustati s ceste. Konačna bilanca:  13 privedenih i novi prekovremeni sati koje će morati isplatiti Tomislav Karamarko. Privedeni prosvjednici ujutro će pred prekršajnog suca zbog remećenja javnog reda i mira.

Mogu li sindikati spasiti prosvjede?

Sindikalna poruka s početka prosvjeda tako je pala u drugi plan, ali bi mogla doći do izražaja već u petak, kad se u 18 sati prosvjednici ponovno sastaju. U ime sindikata govorio je Mijat Stanić, sindikalist iz Hrvatskih autocesta(HAC) koji je, kad se to malo tko to usuđivao, krenuo otkrivati prljavštine iz jedne od najkorumpiranijih državnih tvrtki.

Stanić je otvoreno pozvao da se u prvi plan prosvjeda stavi "socijala" , tj. činjenica da hrvatski građani žive loše i da s aktualnom Vladom ne vide da će im sutra biti bolje.  Hoće li se ovim pozivom dati novi impuls demonstracijama, i na ulice privući tisuće neodlučnih koji su dosad prosvjednicima mahali s prozorima, valja pričekati do petka popodne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara