Pogledajte emotivni oproštaj Georgea Busha od oca

Pogledajte emotivni oproštaj Georgea Busha od oca
Screenshot, Video: Index.hr

BIVŠI predsjednik SAD-a George Bush jučer je održao govor na pogrebu svog oca Georgea H.W. Busha. Na pogrebu su bili obitelj i prijatelji, ali i dužnosnici poput bivših predsjednika Baracka Obame, Billa Clintona i Jimmyja Cartera. Prisutni su bili i Hillary Clinton te Donald Trump.

George Bush mlađi održao je emocionalan govor u čast svojeg oca, a na kraju govora je i zaplakao. 

U ovom tekstu prenosimo dijelove njegovog govora. 

Bush progovorio o očevim osamdesetim i devedesetim godinama

"Kada je imao 85 godina, najdraža razbibriga Georgea H.W. Busha bilo je otići na svoj brod Fidelity i upaliti tri motora jačine 300 konjskih snaga kako bi poletjeli, veselo poletjeli preko Atlantika, dok su u blizini bili brodovi Tajne službe. Kada je imao 90 godina, George H.W. Bush je skočio padobranom iz aviona i sletio na tlo Sv. Anne pokraj mora u Kennebunkportu u Mainu - pokraj crkve u kojoj su se vjenčali njegovi roditelji i u kojoj je često išao na misu. Majka je govorila da je izabrao tu lokaciju za slučaj da se padobran ne otvori", počeo je Bush i nasmijao se.

"U devedesetima je uživao kada bi njegov najbliži prijatelj, James A. Baker, prokrijumčario bocu votke Grey Goose u njegovu bolničku sobu. Čini se kako je dobro išla s odreskom koji mu je dolazio iz Mortonsa", dodao je Bush anegdotu iz života svog oca.

Rekao je potom kako je njegov otac do kraja života bio neuništiv te da je, kako je stario, naučio i svoju djecu kako stariti dostojanstveno, s humorom i dobrotom. Rekao je i kako je njegov otac znao kako umrijeti mlad jer je zamalo umro mlad dva puta, jednom od infekcije stafilokoka, a drugi put na Pacifiku za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Dodao je kako je njegov otac bio stalno zaposlen, čovjek koji je uvijek bio u pokretu. "Ali nikada nije bio previše zaposlen da podijeli svoju ljubav prema životu sa svima oko sebe", dodao je.

Progovorio i o jednom od najvećih gubitaka u njegovoj obitelji

"Tata nas je naučio kako je javna služba plemenita i nužna, da osoba može služiti s integritetom i ostati vjerna važnim vrijednostima poput vjere i obitelji. Vjerovao je da je važno odužiti se zajednici i zemlji koju je volio. Priznao je da služenje drugima obogaćuje dušu onog koji daje. Nama je njegovo svjetlo bilo najsjajnije od tisuću svjetala", dodao je Bush. 

No tada je progovorio i o jednom od najvećih gubitaka u životu koji je njegova obitelj doživjela.

"Nijedno njegovo razočarenje ne može se usporediti s jednom od najvećih tragedija u njegovom životu, gubitkom malog djeteta. Jeb i ja smo bili premali da se sjećamo boli i agonije koju su on i mama osjetili kada je umrla naša trogodišnja sestra. Shvatili smo tek kasnije da se tata, veliki vjernik, moli za nju svakog dana. Održala ga je ljubav prema svemogućem i našoj majci. Uvijek je vjerovao da će jednog dana zagrliti svoju dragu Robin", ispričao je Bush o svojem ocu i sestri. 

Ispričao je potom kako se njegov otac volio smijati i šaliti čak i na svoj račun. Rekao je i kako je njegov otac znao biti pravi i odan prijatelj.

"Postoje tisuće pisanih poruka ohrabrenja, izražavanja naklonosti ili zahvale njegovim prijateljima i poznanicima", dodao je. 

"Imao je nevjerojatan kapacitet da daje od sebe. Mnogi bi vam rekli da je tata postao mentor i otac mnogima u njihovom životu. Slušao je i tješio. Bio im je prijatelj. Sjetim se Dona Rhodesa, Taylora Blantona, Jima Nantza, Arnolda Schwarzeneggera, ali i, možda najnevjerojatnije, čovjeka koji ga je porazio, Billa Clintona. Moja braća i ja ih nazivamo braćom od druge majke", našalio se Bush.  

Zaplakao na kraju govora

Za kraj govora, pročitao je dio inauguracijskog govora svojeg oca. 

"Ne možemo se nadati da ćemo djeci ostaviti veći auto, veći bankovni račun. Moramo se nadati da ćemo im pokazati što znači biti odan prijatelj, roditelj pun ljubavi, građanin koji ostavlja svoj dom, susjedstvo i grad u boljem stanju kada odlazi iz njega nego kada ga je u njega došao. 

Što želimo da o nama kažu žene i muškarci koji su radili s nama kada nas tamo više ne bude? Da smo željeli uspjeti više nego svi drugi od nas? Ili da smo zastali i pitali ih je li im bolesno dijete ozdravilo, ili ostali trenutak i razmijenili riječ prijateljstva?", pročitao je i potom završio obraćanje sljedećim riječima:

"Pa, tata, mi ćemo te se sjećati baš po tome, ali i po puno više toga. I nedostajat ćeš nam. Tvoje poštenje, iskrenost i dobra duša ostat će s nama zauvijek. Stoga, kroz suze, dopusti da uvidimo blagoslove toga što smo te poznavali - velikog i plemenitog čovjeka i najboljeg oca kojeg bi sin ili kći mogli poželjeti.

A u našoj tuzi, neka se nasmijemo znajući da tata grli Robin i opet drži mamu za ruku", rekao je Bush i zaplakao. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara