Pogledajte kako su Hrvati ukrali dijamante vrijedne više od 3 milijuna dolara

Pogledajte kako su Hrvati ukrali dijamante vrijedne više od 3 milijuna dolara
Screenshot: Corriere del Veneto

HRVATSKA policija jučer je uhitila četvoricu hrvatskih državljana - 60-godišnjaka, 43-godišnjaka i dvojicu 48-godišnjaka - osumnjičenih za krađu nakita milijunske vrijednosti u siječnju ove godine u Veneciji, priopćio je MUP.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači na izložbi pod nazivom "Blaga mogula i maharadža". Ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara te broš od platine i rubina u vrijednosti od preko 2 milijuna dolara.

Kako piše Jutarnji list, jedan od uhićenih je 60-godišnji Vinko Tomić. Tomić je državljanin Hrvatske i BiH, a u međunarodnim policijskim krugovima povezuju ga s brojnim spektakularnim pljačkama diljem svijeta - u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švicarskoj, Monaku... - od kojih je svaka teška po nekoliko milijuna dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, također zbog krađe nakita vrijednog 8 milijuna švicarskih franaka.

Čovjek s više identiteta

Tomić se devedesetih godina prošlog stoljeća predstavljao kao Vinko Osmakčić. Bio je u ratu u BiH, dok su mu majka i brat pobjegli u Hrvatsku. Tomić je bio ranjen, nakon čega je otišao u Zagreb, a potom u Njemačku.

"Jedan od uhićenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim europskim državama u sklopu kriminalne organizacije Pink Panther", priopćio je MUP o Tomiću.

Talijani ga sumnjiče da je bio organizator spektakularne pljačke u Duždevoj palači te da je pljačku počinio s još najmanje petoricom pomagača, od kojih su dvojica državljani Hrvatske, a dvojica Srbije.

Ostavili deset puta skuplju ogrlicu

Istraga je otkrila da se alarm u palači aktivirao s minutom zakašnjenja. Lopovi su ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli onemogućiti da se odmah nakon paljenja alarma uoči gdje je i što je ukradeno.

Pljačkaši su se iskrali iz palače, a kada se upalio alarm, pobjegli su u susjednu ulicu. Kriminalisti pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palače ukradene stvari proslijedili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka. Vrijedne eksponate uzeo je osobno Tomić, a ostali su mu ili pomagali pri pljački ili kasnije pri skrivanju.

Pink Panther je naziv koji je Interpol dodijelio međunarodnoj zločinačkoj organizaciji koja se bavi krađom nakita. Ime je došlo od britanskih vlasti, pošto je jedan član bande plavi dijamant vrijedan 657.000 dolara sakrio u posudu za kremu baš kao i Peter Sellers u istoimenom filmu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara