Pogledajte kakve spomenike fratri dižu po hercegovačkoj zabiti

Pogledajte kakve spomenike fratri dižu po hercegovačkoj zabiti
Foto: Facebook

KAKO smo već izvijestili, u selu Broćancu kod Posušja prije dva tjedna je otkriven spomenik u obliku Velike Hrvatske. 

Na stranicama općine Poslušje to nazivaju "spomenikom poginulima u ratovima za hrvatsku slobodu". No mnogima je upao u oči oblik spomenka kna kojem je jedan od oblika Velike Hrvatske, a u sredini se nalazi križ.

Hercegovački franjevac fra Mario Knezović danas se oglasio o spomeniku. Opovrgnuo je da je kod Posušja otkriven spomenik NDH u obliku karte koja obuhvaća Hrvatsku i BiH, nego da je u rodnome mjestu postavljeno spomen obilježje svim hrvatskim žrtvama.

Fratar pokušao sve opovrgnuti. Nije mu baš uspjelo

"Zapravo je nevjerojatno kako su mediji nasjeli na lažnu vijest povodom objave članaka na više portala o otkrivanju spomenika u selu u BiH kod Posušja, kako pišu, u obliku Velike Hrvatske. Time su, zapravo, ti portali i kritičari grubo prekršili međunarodno priznate i uspostavljene granice tih država", izjavio je fra Mario Knezović. Pojasnio je kako je spomenik u obliku zemljovida na kojemu se zajedno nalaze Hrvatska i BiH jasno razdvojene s međunarodno priznatim granicama, te da se ne može raditi o ideji NDH. No na fotografiji spomenika se granice baš i ne naziru.

"Vidljivo je da tu nema posezanja ni za čijim teritorijima jer spomenik isključivo obuhvaća trenutačne, legalne, međunarodno priznate granice ove dvije države. Oni koji si umišljaju da nešto znaju valjda toliko znaju da Istra i Sjeverno primorje nisu bili u sastavu NDH", dodao je fra Mario Knezović.

Dodao je kako se čudi mjedijskim interpretacijama da se radi o zagovaranju NDH dodajući da se radi o "površnoj vijesti i površnim zaključcima".

Slikao se s djecom u dresovima "Crne legije"

Spomenik je u mjestu nedaleko Posušja izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić.

Fra Mario Knezović inače je došao u centar pažnje javnosti nakon što je lani organizirao malonogometni turnir u Širokom Brijegu, a na kojem je pobijedila skupina djece odjevene u majice s natpisom "Crna Legija". Radi se o elitnoj zločinačkoj postrojbi ustaške vojske nastale za vrijeme Drugog svjetskog rata, čiji je zapovjednik bio Jure Francetić.

Fra Mario Knezović inače je poznat po tekstovima u kojima iznosi izrazito negativan stav o Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. Tada se nasmiješeno fotografirao s dječacima u dresovima "Crne Legije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara