KAKVA SLUČAJNOST Još jedan HNS-ovac uhljebio se na državnoj sisi

KAKVA SLUČAJNOST Još jedan HNS-ovac uhljebio se na državnoj sisi

Foto: 123rf

POSTOJE političari koji, nakon što neočekivano izgube na izborima, napuste politiku i odu u realni sektor da bi svoje dugogodišnje iskustvo iskoristili u tržišnoj utakmici.

HNS-ov Alan Košić nije jedan od njih.

Za Alana Košića vrlo vjerojatno niste čuli, što je sasvim okej. Košić je, naime, bio zamjenik varaždinskog župana. Od župana znate možda svoga, za tuđe čujete kad namlate ženu ili izvale nešto izvanserijski glupo. Za zamjenike župana ne čujete nikad.

Košić je, da ga napokon i predstavimo, četiri godine bio zamjenik župana Varaždinske županije Predraga Štromara. Kad su u drugom krugu prošlih lokalnih izbora neočekivano izgubili od uskrslog Radimira Čačića, obojica su se našli na tankom ledu. Štromar je brže bolje zato ušao u vladu s HDZ-om, a Košiću je, je li, prijetio Zavod za zapošljavanje.

Jasno, imao je Košić neke privilegije koje obični smrtnici nemaju. Primjerice onu o šest mjeseci plaće nakon prestanka mandata.

Šef HNS-ovcu je, sjednite da ne padnete od šoka, HNS-ovac

No, trebao mu je posao, a on se "snašao". I to, kakva slučajnost, baš u državnoj firmi Podzemno skladište plina koju vodi, nećete vjerovati, HNS-ovac Krešimir Malec.

PSP-Podzemno skladište plina je državna firma koja je u vlasništvu Plinacroa. Tvrtka ima sjedište u Zagrebu, a skladišta plina nalaze se u mjestu Okoli u Sisačko-moslavačkoj županiji. Godišnji prihod tvrtke iznosi oko 180 milijuna kuna.

Da se Košić tu zaposlio, potvrdili su nam iz samog PSP-a.

"Informacija je točna. Nakon transparentno objavljenoga javnog natječaja i odabira kandidata, provedenih u skladu s internim aktima i procedurama Društva, a na temelju potreba posla i prihvaćenog Plana poslovanja, u tvrtki Podzemno skladište plina d. o. o. zaposlen je g. Alan Košić", odgovorili su na naš upit iz PSP-a. Nismo ni sumnjali, sve je po zakonu, transparentno i legitimno.

"Alan Košić zaposlen je na radnome mjestu referenta specijalista II u Službi pravnih, kadrovskih i općih poslova uz obvezatni probni rok u razdoblju od 6 mjeseci", pristojno nam objašnjavaju iz PSP-a.

Pristupnik ekonomije na pravnim poslovima

Ono što je zanimljivo, da i to spomenemo, je da je Košić pristupnik ekonomije. A zaposlen je na pravnim poslovima. Dakle, ako vas buni ovo pristupnik, Košić je završio trogodišnji stručni studij ekonomije. Dakle, on je nešto što danas nazivamo baccalaureus ekonomije koji radi na pravnim poslovima vezanim za plin.

"G. Košić zadovoljava sve tražene uvjete objavljenoga javnog natječaja koji je proveden u skladu s Planom poslovanja Društva za 2018. godinu, odobrenim još koncem 2017. g. od Nadzornog odbora tvrtke PSP, a prema kojemu je planirano i ovim natječajem provedeno zapošljavanje jednog radnika, i to ekonomske struke, u Službi pravnih, kadrovskih i općih poslova. Naime, prema organizacijskoj strukturi tvrtke Podzemno skladište plina d. o. o., Služba pravnih, kadrovskih i općih poslova jedna je od mezojedinica u sektoru Poslovnih funkcija koja, kao što joj ime i govori, obuhvaća vrlo širok segment poslovanja, a što se ne odnosi samo na pravničku nego i na traženu, ekonomsku struku.
Tako se, osim pravnih poslova, Služba bavi i kadrovskim i općim poslovima koji uključuju:

-    praćenje i implementaciju novih regulatornih okvira
-    kontrolu valjanosti i financijsku evaluaciju ponuda dobavljača roba, radova i usluga iz djelokruga rada Službe
-    provjeru ekonomskog aspekta ugovora Društva i njihovo parafiranje
-    izradu organizacijskih standarda Društva i drugih stručnih podloga za donošenje organizacijskih akata te praćenje njihove primjene
-    utvrđivanje jedinstvenog načina prikupljanja, obrade i čuvanja podataka putem kadrovsko-informacijskog sustava
-    organizaciju, pripremu i praćenje održavanja radnog i poslovnog prostora poslovnih objekata Društva

-    organizaciju, praćenje i predlaganje mjera za ekonomično gospodarenje poslovnim prostorom
-    održavanje sustava upravljanja kvalitetom, zdravljem i sigurnošću te okolišem
-     organizaciju općih i administrativnih servisa (uvođenje sustava upravljanja dokumentima)
-     prikupljanje i analizu zahtjeva korisnika, plana nabave, revizije, inventure i otpisa imovine
-    organizaciju i pripremu poslova iz djelokruga arhive (uvođenje sustava arhiviranja dokumenata)
-     izradu svih vrsta izvješća iz djelokruga rada općih poslova koji se odnose na osiguranje, tehničku potporu, sigurnost, informatiku, održavanje i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stoga su za učinkovit, kvalitetan i pravodoban rad Službe pravnih, kadrovskih i općih poslova nužni i pravnici i ekonomisti, ali i specijalisti drugih područja koja su povezana s njezinim djelokrugom rada", strpljivo nam objašnjavaju iz PSP-a.

Pitali smo ih i ima li Košić iskustva za posao koji mu je dodijeljen.

"G. Alan Košić ima višegodišnje radno iskustvo u upravi i javnoj upravi, ali i u realnom sektoru. Kao pročelnik jedinstvenog upravnog odjela općine Gornji Kneginec obavljao je poslove vezane uz javnu upravu, praćenje i pripremanje ugovora te administrativne poslove. Kao zamjenik župana Varaždinske županije implementirao je sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001 u Varaždinskoj županiji, sudjelovao u implementaciji elektroničkog sustava upravljanja dokumentima Varaždinske županije (arhiva, urudžbeni ured, kruženje dokumenata), kao i u postupcima kreiranja sustava za jednoobrazno izdavanje akata iz područja prostornog uređenja i gradnje. Upravo zahvaljujući implementaciji tog sustava, Varaždinska je županija primila nagradu za najbrže izdavanje građevinske dozvole.

Prije obnašanja dužnosti zamjenika župana Varaždinske županije (2013. - 2017.), zaduženog za gospodarstvo, komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, g. Alan Košić bio je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine G. Kneginec (1995. - 1997.) i u dva mandata (1993. - 1995. i 1999. - 2002.) zamjenik načelnika te općine.

Svakako valja podsjetiti na činjenicu da je, uz Grad Zagreb i Istarsku županiju, Varaždinska županija gospodarski najuspješnija županija Republike Hrvatske. A na temelju rezultata LOTUS-a – istraživanja GONG-a i Udruge gradova o transparentnosti i otvorenosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave po pojedinim gradovima, općinama i županijama – upravo je tijekom mandata g. Košića na mjestu dožupana, Varaždinska županija osvojila prvu nagradu za transparentnost i konkurentnost poslovanja, o čemu je pisao i Vaš cijenjeni portal.

Stoga, a na temelju svojih profesionalnih i stručnih referencija te dosadašnjega radnog iskustva, g. Košić ima i više nego sve potrebne referencije za radno mjesto referenta specijalista II.", opširno nam odgovaraju iz PSP-a što, moramo biti iskreni, nije običaj kad su u pitanju upiti državnim tijelima ili firmama.

Dodatno su nam objasnili i što će točno Košić kao pristupnik ekonomije raditi.

"G. Košić bit će zadužen za provedbu nužne implementacije brojnih novih izmjena iz regulatornog i zakonskog okvira, uvođenje sustava upravljanja dokumentima i njihovo arhiviranje, primjenu Uredbe o zaštiti osobnih podataka – GDPR, kontrolu s ekonomskog aspekta i parafiranje ugovora Društva koji su iz djelokruga rada Službe, izradu organizacijskih standarda Društva i drugih stručnih podloga za donošenje organizacijskih akata te praćenje njihove primjene, utvrđivanje jedinstvenog načina prikupljanja, obrade i čuvanja podataka putem kadrovsko-informacijskog sustava, organizaciju, praćenje i predlaganje mjera za ekonomično gospodarenje poslovnim prostorom, koordinaciju poslova vezanih uz kadrovsku problematiku, kao i za sve ostale aktivnosti u okviru svoje stručnosti i sposobnosti, a prema nalogu neposrednog rukovoditelja", objašnjavaju.

Hitro proveden javni natječaj, sve je bilo gotovo u dvadesetak dana

Nažalost, njihova otvorenost stala je na plaći. To nam nisu željeli otkriti.

"Kao i u slučaju svih ostalih djelatnika tvrtke Podzemno skladište plina, primanja referenata specijalista u Službi pravnih, kadrovskih i općih poslova smatraju se poslovnom tajnom i ne mogu se objavljivati u javnosti. Ujedno napominjemo da je tajnost visine primanja svakoga građana RH, pa i Vas osobno, zaštićena Zakonom o zaštiti osobnih podataka", odgovorili su nam iz PSP-a.

Natječaj je raspisan 19. siječnja, a Košić je već 14. veljače stupio na novo radno mjesto. Dakle, riječ je bila o prilično brzom postupku, sve je riješeno u manje od mjesec dana.

"Natječaj za prijam u radni odnos referenta specijalista II objavljen je na mrežnim stranicama tvrtke PSP dana 19. siječnja 2018. godine te je samim time bio javan, otvoren za prijavu svim državljanima RH koji zadovoljavaju tražene uvjete.

Na natječaj su pristigle ukupno 2 prijave, s tim da jedan od kandidata nije zadovoljavao ni formalne tražene uvjete, dok ih je g. Košić ispunjavao sve.
Nakon provedene procedure odabira kandidata g. Košić počeo je s radom jučer, tj. 14. veljače 2018. godine", odgovaraju nam iz PSP-a.

I Srbi vole PSP

No, nije ovo prvi slučaj da PSP zapošljava stranačke kadrove. Prije mjesec dana pisali smo kako je Dragan Crnogorac, bivši zastupnik SDSS-a iz redova nacionalnih manjina, bez natječaja dobio posao savjetnika direktora u ovoj firmi. Na pitanje zašto je imenovan bez natječaja, u PSP-u su nam tada kazali kako natječaj za to radno mjesto nije potreban jer direktor ima ovlasti sam odabrati savjetnika.

>> Manjinac iz SDSS-a koji se žalio da nema dovoljno Srba u vladi uhljebljen u državnu firmu bez natječaja

PSP vodi Krešimir Malec iz HNS-a, stranke koja je u koaliciji s Plenkovićevim HDZ-om, no ovaj je HNS-ovac postao direktor još u vrijeme Milanovićeve vlade. Zahvaljujući novoj koaliciji zadržao je fotelju, samo što je umjesto HNS-ovca koji je do ranije bio savjetnik za savjetnika odabrao SDSS-ovca.

Prije Crnogorca savjetnik HNS-ovog direktora bio njegov stranački kolega Josip Jambrač, kojeg je Radimir Čačić kao šef HNS-a Zagrebačke županije htio postaviti za šefa Fonda za zaštitu okoliša. Protiv toga se pobunila Mirela Holy, pa mu je pronađen zaklon na savjetničkoj poziciji u Okoliju. Mediji su pobrojali da je Jambrač uz posao savjetnika imao još devet plaćenih javnih funkcija.

Nakon što je instaliran Dragan Crnogorac, najpoznatiji po kritici o nedovoljnoj zastupljenosti srpske zajednice u vlasti, Jambrač je, potvrđeno je ranije Indexu, samo pomaknut na drugu poziciju.

"Josip Jambrač raspoređen je na radno mjesto Ekspert II te je zadužen za obavljanje poslova davanja stručnih mišljenja u svezi s primjenom zakona i propisa iz djelokruga rada Društva, sudjelovanja u izradi planova društva, praćenju i izvještavanju o njihovoj realizaciji, izradu prijedloga akata i nacrta ugovora u predmetima nabave, provođenje aktivnosti uspostave, primjene, održavanja i poboljšanja sustava upravljanja kvalitetom, zdravljem i sigurnošću na radu te okolišem", odgovorili su iz Podzemnog skladišta plina ranije ove godine.

Eto, fina rošada. Gdje stranačka čeljad nije bijesna, ni državna firma nije tijesna. Nađe se nešto za svakoga. Sve legalno, sve transparentno i sve po zakonu.

Baš kao i u slučaju HNS-ovog modela konzula u New Yorku sa srednjom školom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara