Pojačane mjere sigurnosti u SAD-u za doček Nove godine

AMERIČKE vlasti pojačale su mjere sigurnosti posebice u većim gradovima za doček Nove godine strahujući od mogućeg terorističkog napada.

Iznad Washingtona, New Yorka, Chicaga i Las Vegasa zabranjeni su letovi iznajmljenim i malim zrakoplovima tijekom proslave kako bi se zaštitila mjesta na kojima će se za doček Nove Godine okupiti najviše ljudi.

Oko 750.000 ljudi očekuje se na newyorškom Times Squareu, a u Las Vegasu oko 300.000.

Letovi iznad središta Chicaga ograničeni su jer se strahuje da bi najviša zgrada u gradu Sears Tower mogao biti cilj napada, a zračni prostor iznad glavnog grada Washingtona ograničen je za letove još od terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Vlasti su 21. prosinca povisile stupanj pripravnosti za terorističke napade sa srednjeg povišenog-žutog, na visoki-narančasti, samo stupanj ispod najvišeg.

Povišenje stupnja opasnosti došlo je kao posljedica obavještajnih podataka koji su ukazivali da bi teroristi al Qaede mogli pokušati napasti SAD tijekom blagdana. Strahuje se posebice od mogućnosti da bi za napad mogli iskoristiti zrakoplov na inozemnom letu.

SAD je u ponedjeljak zatražio da određeni zrakoplovi na međunarodnim linijama koji ulaze u američki zračni prostor imaju naoružanu pratnju. Naoružani pratioci će morati biti u zrakoplovima za koje obavještajni podaci pokažu da bi ih mogli ugroziti teroristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao dodatne mjere sigurnosti tijekom Nove Godine posebni helikopteri patrolirat će iznad New Yorka. Borbeni zrakoplovi će biti spremni odgovoriti u slučaju potrebe.

Oko Washingtona raspoređene su posebne postrojbe s protuzračnim raketama.

Desetine tisuća policajaca, pripadnika nacionalne garde i posebnih postrojbi raspoređeno je u većim gradovima i za zaštitu mostova, tunela, brana, nuklearnih elektrana, kemijskih postrojenja i drugih infrastrukturnih objekata.

Pojačan je i nadzor nad zračnim i morskim lukama kao i na američkim granicama.

U Bostonu, gdje se za proslavu Nove Godine očekuje više od 1,5 milijun ljudi, raspoređeni su uređaji za otkrivanje bioloških i kemijskih agensa.(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara