Pojava pijavica u Hrvatskoj nagovješćuje tornada

PRIZORI kakve samo nedavno vidjeli na otoku Murteru kada je je olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i razornom pijavicom poharalo mjesto mogli bi postati češći. U budućnosti bi u Hrvatskoj, osim pijavica, moglo biti ciklona i tornada.

Znanstvenici predviđaju da će se globalna temperatura za 50 do 100 godina povećati za tri do pet stupnjeva, što će uzrokovati mnoge promjene na Zemlji. Globalna temperatura u zadnjih 30 godina povećala se za jedan stupanj Celzijev, u razgovoru za Vjesnik upozorava Krešo Pandžić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Pijavica koja je nedavno poharala Murter, kako ističe, također je posljedica globalnog zagrijavanja. Objašnjava da je do zatopljenja došlo zbog sve veće koncentracije plinova s učinkom staklenika u atmosferi. Oni na Zemlji zadržavaju dio topline koja bi inače otišla u svemir i tako dolazi do povećanja temperature.

Da su posljedice zatopljenja već na djelu pokazuju čudne pojave koje se bilježe na cijeloj Zemlji. Tako se, primjerice, zna dogoditi da na Siciliji u jednome tjednu padne oborina do tisuću milimetara po metru četvornom, što je inače godišnji prosjek u Italiji. Sjeverni Sibir, koji je bio pod vječnim ledom, polako se pretvara u vodeni krajolik s jezerima, tope se ledanjeci na Alpama, Himalajama i Arktiku. S druge strane, u Australiji sve češće pada snijeg.

Klimatske promjene najviše će pogoditi Sjeverni pol jer će se topljenjem ledenjaka dići razina mora do jednog metra, zbog čega bi manji otoci mogli posve nestati.

Promjene uzrokovane globalnim zatopljenjem dovest će do proširenja suptropskog pojasa čime će se vremenske prilike tog pojasa, osobito ljeti, proširiti na cijeli svijet.

Pandžić objašnjava da će se pijavice, tornada i tropski cikloni, koji su sada specifični samo za suptropski pojas, proširiti i na druge dijelove Zemlje. Tako bi u budućnosti, osim pijavica, po Hrvatskoj mogli harati cikloni i tornada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara