Pojavile su se ospice u Dalmaciji. Zaražene dvije osobe, nisu bile cijepljene

Pojavile su se ospice u Dalmaciji. Zaražene dvije osobe, nisu bile cijepljene
Ilustracija: 123rf

POJAVILE su se ospice u Dalmaciji. 

Kako doznajemo od dr. Diane Nonković, voditeljice Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, ospice su se pojavile na Hvaru i u Solinu.

"Da, slučajnost je da su se pojavile otprilike u isto vrijeme, nemaju veze jedna s drugom. Ove na Hvaru su došle iz BiH. Zaražena je jedna gospođa koja je došla raditi sezonski. Došla je sa simptomima i proboravila nekoliko dana u sobi, nije započela s poslom. Javila se liječniku i prebačena je na infektološku kliniku. Njeni uzorci su poslani na HZJZ", rekla nam je dr. Nonković.

U kontaktu s puno ljudi

"Druga je osoba s područja splitske okolice, iz Solina. Radi se o muškarcu koji se javio na zaraznu kliniku zbog smetnji i osipa. Stigla nam je potvrda da se radi o ospicama. On nije putovao, ali je po prirodi posla dolazio u kontakt s puno ljudi", ispričala je dr. Nonković za Index.

Dr. Milka Brzović, voditeljica Odjela za nadzor nad cijepljenjem, potvrdila je za Index kako gospodin iz Solina nije bio cijepljen, a za gospođu iz BiH, iako nemaju podataka, pretpostavljaju da također nije bila cijepljena. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara