Pojavio se "mali tornado" na moru kod Dubrovnika?

Pojavio se "mali tornado" na moru kod Dubrovnika?

ZALJUBLJENICI u meteorološke fenomene uspjeli su fotografirati dva takozvana "funnela" koja su se pojavila iznad mora kod Dubrovnika nedugo nakon što su nestale dvije pijavice, koje nazivaju ciklonom "Urlik". U DHMZ-u kažu kako su ovakvi cikloni, za razliku od razornih tornada po trajanju i širini puno manji, ali da također mogu biti razorni.

"Nemamo zabilježeno da se dogodio tornado, jer na žalost nemamo radare na tom području, a na njima bi se vidjelo. Ali ne bi me čudilo da se pojavila, pošto smo jučer imali i kopnenu pijavicu kod Slatine, a čak smo i u prognozama upozoravali da postoji mogućnost za vrtloženja zraka kod Dubrovnika", kazao nam je prognostičar Zoran Vakula.

On kaže kako već duže on i njegove kolege apeliraju na nabavku radara koji bi mogao promptno alarmirati na vremenske neprilike, duž cijele jadranske obale, jer trenutno jedan postoji samo na riječkom području. Iako DHMZ nije zabilježio ovaj "mini tornado", Vakula kaže kako Crometeo okuplja prave zaljubljenike u meteorologiju, i da često znaju snimiti pojave koje njima promaknu, sa područja cijele Hrvatske, pa i BiH.

Nakon što je snažna oluja pogodila grad Slatinu  i mjesto Sladojevci, ove fotografije govore da se slična nedaća mogla dogoditi i Dubrovniku, no Vakula kaže da nema opasnosti od štete, ako se pijavica zadrži na moru. Naime, u Slatini je tijekom oluje stradalo 18 kuća i gospodarskih objekata kada je kopnena pijavica oštetila većinom krovove i drugu imovinu, dok je u Sladojevcima, kako je priopćila PU virovitičko-podravska, na isti način oštećeno osam kuća i gospodarskih objekata.

Pomoćnik ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda, Krešo Pandžić, kaže kakosu se pijavice događale ranije kod Dubrovnika i da su njegovi kolege uspjeli prošle godine zadnji put fotografirati pijavicu baš na tom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zimi se pijavice gotovo nikad ne javljaju, nego upravo po ljeti. Pojava je slična tornadu, a neki ju i zovu tornado. Samo što je razlika u tome što su ove ciklone široke oko desetak metar i traju nekoliko desetaka minuta, dok su oni vrtlozi vjetra koji se pojavljuju, primjerice iznad Teksasa, široki nekoliko stotina metara i traju satima, i vrlo su razorni", kaže Pandžić i dodaje kako i "naše" pijavice također mogu nanijeti štetu ukoliko se nađu iznad kopna. No, ovdje se radi o kopnenoj, a ne morskoj pijavici.

Uvjeti u kojima se stvaraju ovi vrtlozi, nastaju kad se susreću izrazito suh i izrazito vlažan zrak, objašnjava on, i kada se uz to susreću i hladna i topla fronta. Ukoliko se dogodi i da je atmosfera nestabilna, na način da u većim visinama vjetar puše velikom brzinom, dok u nižim slojevima vjetra gotovo nema, može se pojaviti tornado, kaže Pandžić. Vakula dodaje kako to nema veze sa temperaturama mora, nego da je to primarno posljedica događanja u atmosferi.

Pijavice su se pojavile, pišu forumaši, nakon dugog sušnog razdoblja, u trenutku kada su se na nebu pojavili "obećavajući" oblaci za ozbiljniju kišu. "Oblaci su tijekom prijepodneva nastavili svoju rutu duž obale iz pravca jugoistoka prema sjeverozapadu", pišu na forumu stranice Crometeo, a puhalo je umjereno jako jugo.

A.B.
Foto: Crometeo forum

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara