Pojavio se tajni dokument u kojemu stoji da je Slobodan Milošević bolovao od šizofrenije

Pojavio se tajni dokument u kojemu stoji da je Slobodan Milošević bolovao od šizofrenije

Screenshot: YouTube

BIVŠI predsjednik SR Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević bolovao je od šizofrenije i dijabetesa, objavio je bivši premijer i savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković, piše Radio Sarajevo.

Živković je to potkrijepio tajnim dokumentom iz 1990. godine, koji je potpisao Radmilo Bogdanović, tadašnji sekretar Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova.

Kopija koju je Živković objavio je Bogdanovićev odgovor na zahtjev Borisava Jovića, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ, u kojem ga obavještava o podacima iz medicinske dokumentacije "druga Miloševića, predsjednika Predsjedništva SR Srbije".

"Uvidom u medicinsku dokumentaciju i izviđajnim radnjama koje su proveli radnici RSUP Srbije utvrđeno je da drug Milošević boluje od više bolesti, od kojih su dvije najprisutnije: pshichonis schiophienica 295 (shizofrenija) i diabetes urlitus 250.9 (dijabetes). Liječnici zdravstveno stanje druga Miloševića ocjenjuju kao dosta teško, a radnu sposobnost kao bitno smanjenu", navodi se u dopisu koji je Bogdanović uputio Joviću, a koji je 29. svibnja 1990. klasificiran pod oznakom "strogo povjerljivo".

Joviću je naznačeno da mu Bogdanovićev kabinet dostavlja i "medicinsku dokumentaciju i službene bilješke".

U dopisu se spominje i Miloševićeva supruga Mira Marković, i to kao problematična za tadašnji politički sistem. Živković je za srpski Kurir kazao da vjeruje u autentičnost ovog dokumenta, jer mu je dostavljen od povjerljivog izvora.

Dokumenti stigli od "izvora od povjerenja"

"Dobio sam ga od čovjeka iz redova SPS-a, koji je bio među onima koji su 2000. godine imali zadatak da isprazne arhive. Sve što je dosad došlo iz tog izvora pokazalo se točnim. Nemam razloga za sumnju u vjerodostojnost. Zašto bi sada bilo tko imao motiv da izmišlja dopisivanje između Jovića i Bogdanovića o Miloševiću. Ne očekujem da Jović potvrdi istinitost prepiske i prizna da je tražio uvid u zdravstveni karton Miloševića", objašnjava Živković.

Upitan zašto baš sada objavljuje ovaj dokument, lider Nove stranke kaže da to samo ide u prilog inicijativi njegove stranke da svi kandidati za zastupnike i javne dužnosnike moraju proći zdravstvene preglede, uključujući i procjenu njihovog mentalnog zdravlja.

"Evo vam dokaz da nam je državu vodio shizofrenik", poručio je Živković.

Jović je pak za Kurir negirao autentičnost tog dokumenta.

"Nikada nisam ni tražio tako nešto. Meni ni ovakav, niti sličan dopis nije stigao. Zgranut sam što se izmišljaju takve stvari. Ne znam da li je Milošević tražio podatke o mom zdravstvenom stanju, ali ja o njegovom sigurno nisam", naglasio je Jović. Navodni potpisnik ovog izvještaja je Radmilo Bogdanović, koji je umro prije dvije godine, a smijenjen je s mjesta ministra samo godinu dana nakon ovog dopisa, piše Kurir.rs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara