Pojeftinjuje dostava paketa unutar EU-a

Pojeftinjuje dostava paketa unutar EU-a

Foto: Čitatelji Indexa

EUROPSKI parlament izglasao je pojeftinjenje dostave paketa, objavila je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

„U EU se dnevno dostavi oko 11 milijuna paketa. Nova uredba će donijeti transparentnost na tržište dajući veću ovlast regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u. Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave bit će prijavljivane Europskoj komisiji, što će dovesti do pojeftinjenja dostave“, kaže Biljana Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako se uvodi red na jedno vrlo nelogično tržište gdje je primjerice dostava u jednom smjeru bila tri puta skuplja nego dostava za istu udaljenost u drugom smjeru. Također, ovo je odlična vijest za Hrvatsku jer je prekogranična dostava u manje države članice u pravilu barem dvostruko skuplja nego u veće.

„Posebno mi je drago što sam u ispred Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača uspjela ispregovarati rješenja za potrošače jer im je dostava najvažniji faktor pri online kupnji. Čak 70 posto građana EU-a se žali da im je dostava preskupa, a više od 50 posto ne zna što učiniti u slučaju problema s dostavom. Zato sam uvela obavezu da potrošaču prilikom kupnje trgovac mora navesti sve oblike dostave koji su mu na raspolaganju s usporedbom cijena. Isto tako, prije kupnje mora se informirati potrošača što da učini u slučaju problema“, objašnjava Borzan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara