Izbori na Siciliji: Očekuje se odlučujuća bitka između populista i Berlusconijevih desničara

Izbori na Siciliji: Očekuje se odlučujuća bitka između populista i Berlusconijevih desničara

Foto: Hina

OKO 4,5 milijuna birača u nedjelju bira pokrajinsku skupštinu i predsjednika na Siciliji, najvećem talijanskom otoku i njezinoj najjužnijoj regiji, gdje će se odlučujuća bitka voditi između populističkog Pokreta 5 zvijezda (M5S) i koalicije desnice, a rezultat bi mogao nagovijestiti ishod talijanskih izbora početkom 2018.

Iako desna koalicija predvođena strankom bivšeg premijera Silvija Berlusconija ima blagu prednost, razmak između nje i pokreta M5S u anketama je zapravo u razini statističke pogreške.

Izbori na Siciliji posljednji su veliki test prije parlamentarnih izbora u 2018., koji će se vjerojatno održati između veljače i travnja.

"Od ujedinjenja Italije, pa čak i prije, Sicilija je bila pokrajina kojom je zavladao onaj koji je želio zavladati cijelom Italijom. Nije slučajno da je Garibaldi svoje osvajanje počeo sa Sicilijom. Dakle, to je i dalje vrlo važan element", kaže Marco Angelo Gervasoni, profesor političkih znanosti na sveučilištu Luiss u Rimu.

Sicilija je tradicionalno desna


"Sicilija tradicionalno bira desnicu, njezino je biračko tijelo konzervativno. Ljevica je pobijedila na prošlim izborima samo zato što je desnica bila razjedinjena i nastupila je s tri odvojene liste", kaže Gervasoni.

Koalicija desnice, a čine je Naprijed Italijo (FI) bivšeg premijera Silvija Berlusconija, Sjeverna liga koju vodi Matteo Salvini i stranka Talijanska braća na čijem je čelu Giorgia Meloni, trebala bi dobiti otprilike 35 posto glasova

Pobjeda na Siciliji potvrdila bi da su tri stranke dobro učinile formirajući koaliciju i ohrabrila bi ih da isto ponove na izborima za talijanski parlament 2018.

Populisti iznad svega


Populistički M5S bi prema anketama trebao dobiti oko 33 posto glasova, ali konačni rezultat mogao bi biti i bolji, jer su zadnja ispitivanja provedena prije dva tjedna budući da talijanski zakon zabranjuje objavu rezultata anketa 15 dana prije izbora.

"M5S ima mogućnosti pobijediti na ovim izborima jer ima velik kapacitet privlačenja novih birača, a desnica je u tom smislu ostvarila svoj maksimum," kaže Gervasoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbori će biti složen ispit. Velika je nepoznanica odaziv birača, koji je u prošlosti na Siciliji bio nizak, a iz toga obično profitira M5S", kaže Alessandro Amadori, potpredsjednik Instituta za ispitivanje javnog mišljenja Piepoli.

Talijanima je puna kapa političke klase koju smatraju neučinkovitom i korumpiranom i upravo na tom nezadovoljstvu M5S već godinama privlači svoje birače.

Podijeljena ljevica

Ljevica plaća cijenu svojih unutarnjih podjela i nema nikakvih izgleda pobijediti u nedjelju. Prema anketama, kandidat Demokratske stranke (PD, na vlasti) trebao bi dobiti oko 16 posto glasova, a njegov konkurent na ljevici oko 14 posto.

Ta podjela odraz je raskola na nacionalnoj razini u Demokratskoj stranci koju je napustilo nekoliko čelnika koji su pripadali ljevijem krilu stranke. Čini se kao da je cilj dvojice kandidata više bio naškoditi protivniku na ljevici nego težiti pobjedi.

Berlusconi ponovno

Političar kojega su često proglašavali "politički mrtvim", bivši premijer Italije, opet se uzdignuo iz pepela i smatra se da će biti presudan za ishod sicilijanskih izbora.

"Očito je da Berlusconi, koji ima više života nego mačka, ostaje čvrst. Uspio je vratiti povjerenje unutar Europske pučke stranke (u Europskom parlamentu), a što je priznala i sama njemačka kancelarka Angela Merkel. Današnji je Berlusconi razboritiji i predstavlja se kao jamac koji će spriječiti potonuće Italije u kaos, a taj kaos, prema mišljenju mnogih, donosi populistički M5S'', smatra Gervasoni.

Poseban izborni zakon

Sicilija treba izabrati 70 zastupnika svoje skupštine i njezina predsjednika. Od 70 zastupnika njih 62 biraju se proporcionalnim sustavom, sedmero kandidata dobiva lista koja je osvojila najviše glasova, dok je zadnji zastupnik bonus za stranku koja osvoji drugo mjesto.

"Velika je mogućnost da pobjednik izbora ne prikupi većinu u skupštinu. Ako pobijedi kandidat desnice, vrlo je vjerojatno da će u pomoć morati pozvati zastupnike Demokratske stranke, a takav ishod možda je anticipacija onoga što će se dogoditi na izborima za talijanski parlament, dakle saveza između PD-a i Berlusconijeve Naprijed Italijo", ocjenjuje Gervasoni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara