Pokreću se dodiplomski studiji u Vukovaru i Vinkovcima

OD IDUĆE jeseni najmlađe hrvatsko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pokrenut će stručne i sveučilišne dodiplomske studije u Vukovaru i Vinkovcima.

Predstavljajući taj projekt, u nazočnosti ministra znanosti i tehnologije Gvozdena Flege i vukovarsko-srijemskog župana Nikole Šafera, rektorica osječkoga sveučilišta Gordana Kralik istaknula je kako su analize te visokoškolske ustanove pokazale da se 50 do 70 posto studenata nakon završetka školovanja ne vraća u sredinu iz koje potječe. To je jedan od razloga pokretanja dislociranih studija u Vukovaru i Vinkovcima, istaknula je Gordana Kralik.

Iako je bilo predviđeno da se uoči konferencije za novinare potpiše i sporazum o ustroju dodiplomskih studija između osječkog sveučilišta, Vukovarsko-srijemske županije i gradova Vukovara i Vinkovaca, do toga nije došlo. Župan Nikola Šafer pojasnio je da su u međuvremenu pronađena nova i kvalitetnija rješenja oko osiguranja financijskih i prostornih uvjeta za rad dislociranih studija u Vukovaru i Vinkovcima.

Osim već postojećega Poljoprivrednog fakulteta, u Vinkovcima bi od iduće akademske godine trebali djelovati i stručni Građevinski i Elektrotehnički studij, te sveučilišni studiji hrvatskog jezika i književnosti, engleskog jezika i književnosti s poviješću, te njemačkoga jezika i književnosti s poviješću.

Budućim studentima u Vukovaru na rasplaganju bi bili stručni studiji računovodstva i trgovine, upravnog prava, te studij predškolskog odgoja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno bi u Vinkovcima i Vukovaru bilo upisano 310 studenata.

´Obrazovanje ljudi, napose visoko obrazovanje, naš je temeljni cilj´, rekao je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego, dodajući kako će se Ministarstvo uključiti u pronalaženje najboljih rješenja za početak rada studija osječkoga Sveučilišta u Vukovaru i Vinkovcima jer želi ´da ti studiji od samog početka počnu disati punim plućima´.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o statusu studija Splitskoga veleučilišta pokrenutih jesenas u Vukovaru, a koje trenutačno pohađa nekoliko stotina studenata iz Vukovara i okolnih mjesta, ministar Flego je podsjetio da je Vlada još početkom veljače prošle godine zabranila upise na Splitsko veleučilište. ´Svi studiji toga veleučilišta lišeni su prava javnosti i neće se priznati kao kvalifikacijski´, rekao je Flego, dodajući kako su studenti koji su se ove jeseni upisali na studije Splitskog veleučilišta to učinili na vlastiti rizik. Istaknuo je da Ministarstvu nije u interesu zatvoriti to veleučilište, već ga dovesti na razinu akademskog funkcioniranja.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara