Pokrenuta istraga protiv kapetana Dragana, uskoro i međunarodna tjeralica

Pokrenuta istraga protiv kapetana Dragana, uskoro i međunarodna tjeralica

ŠIBENSKI Županijski sud odredio je pritvor i provedbu istrage protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg po nadimku kapetan Dragan, zbog ratnih zločina protiv zarobljenika i civila, doznaje se kasno popodne u Državnom odvjetništvu.

Vijest o određivanju pritvora i istrazi protiv kapetana Dragana Državno odvjetništvo objavilo je i na svojim internet stranicama, navodeći nadimak osumnjičenog te njegove inicijale i godinu rođenja.

"Budući da osumnjičeni D. V. nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima, pritvor mu je određen radi raspisivanja međunarodne tjeralice, jer se bez donošenja rješenja o pritvoru osumnjičenika ona ne može raspisati." - kažu u Državnom odvjetništvu.

Objašnjavaju da je svrha istrage prikupiti sve podatke i dokaze o kažnjivim djelima koja je počinio Vasiljković kako bi bila podnesena optužnica u trenutku kad on bude dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima.

Pokretanje istrage protiv kapetana Dragana zatražilo je šibensko Županijsko državno odvjetništvo, koje ga tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije, kažu u Državnom odvjetništvu.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske Policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom tog napada su, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećene i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano na bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

Kaznene prijave protiv kapetana Dragana podnesene su pošto je u početku rujna list The Australian objavio priču o tom australskom Srbinu.

Ministrica pravosuđa tada je potvrdila da je kazneni progon protiv Vasiljkovića bio pokrenut i prije, ali da je obustavljen primjenom Zakona o općem oprostu 1997.

Po pisanju medija Vasiljković je 1994. bio pod istragom tadašnjega splitskog Vojnog državnog odvjetništva zbog podrivanja i terorističke djelatnosti protiv državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske, ali je istraga obustavljena.

Vasiljković je, nakon što je The Australian objavio da se u Australiji skriva možebitni ratni zločinac, tužio taj list, te demantirao sve negativne napise o sebi.

"Nikad nisam ubio civila, niti silovao žene i decu. Za vrijeme rata bio sam najeksponiranija osoba i sigurno bi, da sam počinio bilo kakav zločin, bilo na desetine svedoka. Sve svoje bitke odradio sam po vojničkom kodeksu." - kazao je tada Vasiljković.

Nedugo nakon što je The Australian optužio Vasiljkovića, kapetan Dragan je otputovao u Srbiju, te je tamo potražio pomoć najviših državnih dužnosnika. No, u tome nije bio naročito uspješan.

Naime, kapetan Dragan najavljivao je da će se susresti sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, ali do tog susreta ipak nije došlo, što su neki mediji protumačili kao jasan znak da službeni Beograd ne podržava Vasiljkovića.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara