Pokrenuta istraga protiv obitelji haškog bjegunca Radovana Karadžića

TUŽITELJSTVO BiH nedavno je otvorilo istragu protiv supruge i djece najtraženijeg haškog optuženika Radovana Karadžića, zbog sumnje da pomažu u njegovom bijegu, doznaju Nezavisne novine.

Istraga je osim protiv Ljiljane Zelen-Karadžić, Sonje Karadžić-Jovičević i Saše Karadžića, otvorena i protiv Karadžićevog zeta Branislava Jovičevića. Istovremeno je sudskom odlukom od 23. studenog, Karadžićevoj obitelji zabranjeno raspolaganje imovinom. Zabrana je privremena, kako imovinu ne bi mogli prodavati te pomoću stečenog novca financirati Karadžićev bijeg.

Zabrana raspolaganja odnosi se na kuću Karadžićeve supruge Ljiljane Zelen-Karadžić u paljanskom naselju Krivače, stan Karadžićeve kćeri Sonje Jovičević-Karadžić i njenog supruga Branislava Jovičevića u Palama te poslovni objekat u izgradnji, čija je izgradnja započeta sredinom devedesetih, ali nikada nije završen. Stan Karadžićevog sina Saše nije na popisu imovine, pišu Nezavisne.

Ranije je već zamrznuta imovina četvorice haških optuženika: Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Stojana Župljanina i Zdravka Tolimira.

Karadžićeva kćer zadovoljna donesenom odlukom

"Drago nam je što smo primili ovu odluku i što se konačno zna tko je za nas zadužen. Do sada je mogao dolaziti tko je htio i ispitivati nas, a posljednjih desetak godina to su činili policijski službenici, tajne službe i razni ucjenjivači", rekla je Sonja Karadžić-Jovičević.

Karadžićeva kćer smatra kako "sada konačno postoji zakonski okvir i postupak u kojem će i oni moći  sudjelovati sa svojim dokazima".

I.M.
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara