Pokrenuta istraga protiv Srbina osumnjičenog za mučenje vojnika u Vukovaru

Pokrenuta istraga protiv Srbina osumnjičenog za mučenje vojnika u Vukovaru
Screenshot HRT

ZBOG sudjelovanja u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenog pripadnika 1. gardijske brigade Hrvatske vojske nakon okupacije Vukovara u studenome 1991., osječko Županijsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 50-godišnjeg državljanina Srbije, kojega tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, izvijestilo je to odvjetništvo.

Sumnja se da je okrivljenik 21. studenoga 1991. u Vukovaru, nakon okupacije grada, kao pripadnik paravojne postrojbe "Leva supoderica" zajedno s njezinim pripadnicima iz prostorije na Veleprometu, u kojoj su bili zatočeni, zlostavljani i ubijani civili i pripadnici hrvatskih Oružanih snaga, izveo zarobljenog pripadnika I. gardijske brigade HV-a, danas 48-godišnjaka, te ga odveo u kuću u Vukovaru.

Iživljavanje na vojniku

Kako bi se prije likvidacije iživljavali nad njim, skinuli su s njega jaknu i majicu te ga golog do pojasa posjeli na stolac, vrijeđali i pljuvali po licu govoreći mu da je ustaša, udarali ga dlanom i šakama po glavi te glavom o stol, otvorenim plamenom upaljača palili po lijevoj nadlaktici i lijevom uhu, a plamenom svijeće po bradavicama.

Sumnja se da je 50-godišnji okrivljenik zarobljenika udario bocom po glavi i tako ga porezao po tjemenu i čelu, nakon čega mu je grlić boce zabio u desnu stranu prsa u blizini pazuha i nanio mu duboku ubodnu ranu. Grlićem razbijene boce napravio mu je i duboki rez na desnoj nadlaktici, a zatim mu je prišao s leđa i grlić zabio u predio desne lopatice.

Istodobno su mu ostali pripadnici paravojne postrojbe prijetili mučenjem, a zarobljenik je uz bolove zbog fizičke torture trpio i intenzivan strah uslijed prijetnji kojima je bio izložen. Nisu ga ubili jer su ga iz spomenute prostorije izvukli i spasili dvojica pripadnika paravojnih postrojbi koji su stigli u međuvremenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara