Pokrenuta najveća studija o djeci u SAD-u

Pokrenuta najveća studija o djeci u SAD-u
ZNANSTVENICI američke vlade započeli su ovog tjedna dosad najveću studiju o djeci izjavivši da će pratiti 100.000 djece od rođenja do 21. godine kako bi utvrdili od čega se razbolijevaju.

Studija, pokrenuta u 96 centara, pratit će odrastanje djece uzimajući u obzir njihovu okolinu, ponašanje, obitelj i genetiku.

"Djeca s 96 lokacija bit će reprezentativni uzorak sve američke djece", priopćio je Nacionalni institut za zdravlje djece i ljudski razvoj koji sponzorira studiju.

Nacionalni instituti za zdravlje, centri za kontrolu i sprječavanje bolesti i Agencija za zaštitu okoliša zajedno će raditi na studiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosad niti jedna sveobuhvatna studija nije se bavila američkom djecom.

Ova će studija među ostalim proučiti prirodne čimbenike u okolišu i one izazvane ljudskim faktorom, biološke i kemijske čimbenike, fizičko okruženje, socijalne čimbenike, genetiku, ponašanje, utjecaj kulture, obitelji i razlike, kao i geografske lokacije.

"Od vode koju pijemo i zraka koji udišemo do hrane koju jedemo važno je saznati kako čimbenici u okolišu utječu na zdravlje naše djece. Samo studije ove veličine i djelokruga može dati smjernice brizi za djecu za iduće stoljeće", rekao je Paul Gilman, dužnosnik Agencije za zaštitu okoliša.

"Američka akademija pedijatrije (AAP) i njezini članovi pedijatri smatraju da će ova nacionalna studija o djeci dati vrijedne informacije", izjavila je predsjednica AAP-a dr. Carol Berkowitz.

"Ona će nam omogućiti da saznamo puno više i poboljšamo brigu o našim pacijentima", rekla je dr. Berkowitz.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara