Pokrenuta službena istraga o tome gdje je završio Todorićev novac za lobiranje kupnje Mercatora

Foto: Arhiva

"PRIČA o Mercatoru ne smije biti okončana, sada je pravo vrijeme da se stvari raščiste do kraja", naglasio je danas ministar poljoprivrede tehničke Vlade Dejan Židan, dodajući kako je vrlo znakovito da se u slučaj prodaje Mercatora umiješala i policija kao i protukorupcijska komisija koja istražuje ima li opravdane sumnje za korupciju u vezi slučaja Mercator.

Policija i protukorupcijska komisija potvrdili istragu

Podsjetimo kako je jučer glasnogovornik policije za odjel kriminala Drago Menegalija potvrdio da se zbog sumnje u kaznene radnje pomno  prati prodaju slovenskog trgovačkog lanca. Gotovo istu izjavu dao je i  Osrajnik Polona ispred protukorupcijske komisije dodajući da je nužno utvrditi postojanje korupcije u slučaju prodaje Mercatora.

Naime, sve je krenulo od izjave Židana od prije nekoliko dana da je nužno provjeriti činjenicu da je Agrokor u uvjeravanje slovenske javnosti uložio popriličnu količinu novca.

Gdje je završio novac?

"Mene samo zanima gdje je taj novac završio", naglasio je Židan. Slovenska javnost danas je osim potvrde o istrazi šokirana i izjavom direktora Nove ljubljanske banke Bože Jašoviča koji je neopozivu ostavku na to mjesto objasnio da je razlog njegova odlaska upravo Mercator, odnosno drugačije mišljenje o prodaji od onog kojeg ima država.

Ministar financija Franc Križanić za državnu je televiziju komentirao najnovije događaje oko Mercatora naglasivši kako bi neprijateljsko preuzimanje Mercatora imalo negativan utjecaj na slovensku poljoprivredu, prehrambenu industriju te bankarstvo te naposljetku i na slovenski BDP.

Odgode i odgode

Podsjetimo da je danas sve bilo spremno za kupoprodaju Mercatora, no ona je ipak odgođena iz razloga što nadzorni odbori prodavatelja Mercatora nemaju jedinstveni stav oko Agrokorovog preuzimanja.

Tako je Nove kreditna banka Maribor odlučila  prodati Agrokoru 5,24 posto svojeg udjela u Mercatoru, dok je Nova Ljubljanska banke odlučila odgoditi odluku o prodaji 10,5 posto na neodređeno vrijeme. Nadzorni odbor Pivovarne Laško o prodaji 23,34 posto odlučivat će u petak jer je u međuvremenu stigla ponuda Eaton Capitala iz Las Vegasa za preuzimanje Pivovarne Laško.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara