Pokrenute arbitraže protiv Hrvatske zbog Lex Agrokora

Pokrenute arbitraže protiv Hrvatske zbog Lex Agrokora
Foto: Hina/Index

VLADA je zaprimila dvije obavijesti o arbitražnim postupcima zbog Lex Agrokora, potvrdilo je Državno odvjetništvo za N1.

Prvi proces pokreće RBA banka, a drugi Adria Group Holding, tvrtka preko koje je nekad Ivica Todorić kontrolirao Agrokor.

Republika Hrvatska je, prema navodima tužitelja, povrijedila bilateralne ugovore i međunarodno pravo donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, takozvanog Lex Agrokora. RBA Banka obratila se UN-u, dok se Adria Holding žalio Arbitražnom sudu Svjetske banke u Washingtonu. 

Oba tužitelja obeštećenje, kao što su mnogi analitičari i upozoravali, sada traže od Republike Hrvatske. DORH je u međuvremenu objavio i javni poziv odvjetničkim uredima koji su spremni zastupati Hrvatsku u ovim postupcima, navodi N1.

"Obavijest o arbitraži Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen Bank Austria d.d. podnesena je sukladno UNCITRAL Arbitražnim pravilima (revidirana 2010), radi navodne povrede bilateralnog Ugovora o promicanju i zaštiti investicija od 19. veljače 1997. (BIT) zaključenog između Republike Austrije i Republike Hrvatske. Republika Hrvatska je prema navodima tužitelja povrijedila BIT i međunarodno pravo donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku ("Narodne novine" 32/17).

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je i Zahtjev za registraciju Zahtjeva za arbitražu nizozemskih trgovačkih društava Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. upućenog Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) protiv Republike Hrvatske. Tužitelji su podnijeli Zahtjev radi navodne povrede bilateralnog Ugovora o promociji i zaštiti investicija zaključenim između Kraljevine Nizozemske i Republike Hrvatske 28. travnja 1998. (BIT). Tužitelji u Zahtjevu tvrde da je Republika Hrvatska i u ovom slučaju povrijedila BIT i međunarodno pravo donošenjem navedenog Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku ("Narodne novine" 32/17)", stoji u odgovoru DORH-a poslanom N1.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara