Polančec: SDP-ova obećanja umirovljenicima su nerealna

NA KONFERENCIJI HDZ-a o mirovinskom sustavu potpredsjednik Vlade Damir Polančec komentirao je predizborna obećanja SDP-a o povećanju mirovina, a koja Polančec smatra nerealnima.

"Moram upozoriti da je njihovo  obećanje da će povećati izdatke za mirovine za deset posto, apsolutno nerealno. Kad bi svim novim umirovljenicima povećali mirovine za 1.000 kuna, to bi već bilo više od deset posto. Ostvarenje njihovih obećanja državu bi samo u prvoj godini mandata koštalo dodatnih devet milijardi kuna. Mi smo u 2007. izdvojili 33 milijardi za mirovine, a prihodi su iznosili 19 milijardi. Zato se ne može vjerovati njihovim obećanjima", poručio je Polančec.

Rješenje statusa umirovljenika je bio jedan od najvažnijih zadataka ove Vlade, rekao je Polančec. Tom prilikom je podsjetio da je u ovom mandatu po prvi puta u povijesti isplaćena božićnica umirovljenicima, da su počeli s isplatom duga umirovljenicima i da su osnovali umirovljenički fond koji su napunili s pet milijardi kuna od prodaje dionica HT-a i Ine.

Danas je Polančec najavio i da će do kraja godine isplatiti posljednju ratu duga onim umirovljenicima koji su se odlučili za povrat polovice duga i prvu ratu onima koji su odabrali cjelokupan iznos. Rekao je da nema sumnje u to da će se sav dug isplatiti jer to garantira novac u umirovljeničkom fondu.

Martina Dalić je najavila da će u idućem mandatu Vlada izmjenama zakona omogućiti umirovljenicima da rade bez straha za svoje aktualne mirovine, no još nije htjela otkriti kojim će modelom to riješiti.

Na tvrdnje SDP-a da umirovljenici već sad mogu raditi putem ugovora o djelu, kaže da takvi radnici mogu raditi samo ograničen broj poslova, a sada će umirovljenici moći biti punopravni članovi tvrtki. Poticat će poslodavce da uplaćuju u treći mirovinski stup, pa će se poslodavcima koji sami osnuju 3. mirovinski stup za svoje zaposlenike to tretirati kao porezna olakšica.

Martina Dalić i Polančec su rekli kako će i dalje prodavati dionice državnih poduzeća putem javne ponude, što omogućava rast mirovinskih fondova.

D.M.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara