Polančecovi loši savjetnici Hrvatsku koštali 40 milijuna eura

DAMIR POLANČEC, ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade, danas je na novinarskoj konferenciji u vezi gubitka arbitražnog spora s Hypo Group Alpe Adria poručio da je još uvijek aktivna jedna arbitraža i da traju pregovori s Hypom kojim bi se mirnim putem riješio ovaj spor i kako bi se izbjeglo plaćanje 40 milijuna eura, koliko bi po ovoj presudi Hrvatska s kamatama i sudskim troškovima trebala platiti odštetu.

Dva puta Hrvatska odustala od mirnog rješenja spora

Polančec je koncem prošle godine išao mirnim putem rješavati ovaj spor s Hypo Group Alpe Adrie, no tada su mu pravni savjetnici rekli da su jako male šanse da Hrvatska izgubi spor u Londonu te se odustalo od nagodbe. Sada se vidi da je to bila katastrofalna odluka. Polančec kaže da su potraživanja Hypa bila prevelika u odnosu na ono što su tvrdili pravni savjetnici DAB-a.

Hypo Group Alpe Adrije 2003 je pokrenula spor protiv Državne agencije za sanaciju banaka jer im je 1998. 35 posto Slavonske banke prodano na temelju lažnog financijskog izvještaja, a po ugovoru arbitraža se vodi u Londonu. zanimljivo je da je prije toga 2002. Hypo Group Alpe Adria pokrenula mirovni proces prema DAB-u, no uprava DAB-a je odbila mirnu nagodbu, nakon čega je tek Hypo pokrenuo ovu tužbu.

Ništa o odgovornosti za loše pravne savjete i financijsko izvješće

Polančec je danas kazao kako je taj sporni financijski izvještaj napravio tadašnji menadžment Slavonske banke, a potvrdio ga je DAB. Ministar gospodarstva je napomenuo da je DAB pokrenuo i arbitražu, za regresno potraživanje od Slavonske banke, tako da bi u slučaju gubitka spora s Hypom, Slavonska banka platila većinu traženog iznosa.

Damir Polančec nije htio govoriti o odgovornosti DAB-a koji je potvrdio sporno financijsko izvješće Slavonske banke i čiji su ga pravni savjetnici uvjerili da se spor u Londonu neće izgubiti i da se ne treba nagoditi s Hypom. Također nije htio potvrditi iznos koji bi Hrvatska trebala platiti Hypu.

Pitanje je zašto bi Hypo Group Alpe Adria pristala na mirno rješenje procesa nakon što je hrvatska strana već dva puta sama odbila mirno rješenje, i nakon što je sada dobila presudu u svoju korist.

D. Markas
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara