Policajac zbog svađe oko kredita "podmetnuo nogu" kolegi

DA NIJE samo u filmu Richarda Gerea moguće vidjeti slučaj "policajca pod kontrolom" svjedoči i priča o policajcu PU zagrebačke koji je zbog svađe oko kredita, svom kolegi podmetnuo dokaze o  navodnom zaštićivanju mafijaša.

Kako prenosi Večernji list, policajac Zoran Melkić je tijekom 2000. godine sastavio niz izvješća u kojima svoga kolegu i osobnog prijatelja Sinišu Uzelca, opisuje kao zaštitnika mafijaša iz zagrebačke Dubrave, osumnjičenoga za krađu automobila.

Melkić je izvješća napisao pozivajući se na  anonimnog doušnika, na osnovu čega je istražni sudac dozvolio tajno prisliškivanje Uzelčevih telefonskih razgovora. Prisluškivanje je obavljao SZUP, ali je policajac Melkić dobio zaduženje da tajno snimljene razgovore prepriča u pisanim raščlambama.

Tako je Melkić u svome izvješću o jednom telefonskom razgovoru opisao dio razgovora Siniše Uzelca sa nepoznatom ženskom osobom, navodnom suprugom navodnog mafijaša, od koje Uzelac traži da ukloni sve tragove koji bi mogli teretiti njezina muža.

Na osnovu ove Melkićeve raščlambe, Državno odvjetništvo pokrenulo je sudski postupak na kojem je došlo do iznenadnog preokreta u cijelom slučaju. Ustanovljeno je naime da optuženi Uzelac uopće nikad nije izgovorio rečenice koje mu je Melkić pripisao u raščlambi, te da je raščlamba običan falsifikat, napisana zbog osobne osvete

Poražavajuća je činjenica da u cijelom istražnom postupku nitko nije usporedio tajno snimljene vrpce s Melkićevim izvješćima, te da je Uzelac tijekom istražnoga i sudskog procesa ostao bez posla. Melkić je ostao na svojoj dužnosti policijskog inspektora, ali je sada i njegova sudbina upitna.

Siniša Uzelac podnio je Državnom odvjetništvu potkraj prošle godine, privatnu kaznenu prijavu protiv bivšeg kolege i prijatelja Zorana Melkića. Uzelac ga u prijavi tereti za zloporabu ovlasti i položaja te za krivotvorenje isprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara