Novinar i policajke na sudu jer su prerano objavili tko je napadač na Charlie Hebdo

Novinar i policajke na sudu jer su prerano objavili tko je napadač na Charlie Hebdo

Foto: Hina

DVJEMA policajkama, novinaru i bivšem agentu francuske obavještajne službe sudit će se zbog toga što su na društvenim mrežama prerano objavili identitet braće Kouachi na sam dan napada na Charlie Hebdo, 7. siječnja 2015., doznaje se u petak od francuskog pravosuđa.

Dvjema policajkama će se suditi zbog odavanja profesionalne tajne, za što im prijeti kazna do godinu dana zatvora i globa od 15.000 eura, dodaje pariško državno odvjetništvo.

Radile su u javnoj sigurnosti u dvama gradovima u unutrašnjosti, rekao je policijski izvor, i nisu pripadale službama zaduženim za istragu o pokolju u Charlieju Hebdou u vrijeme počinjenja djela.

Sumnjiči ih se da su preslike osobnih isprava braće Kouachi predale bivšem agentu francuske vanjske obavještajne službe DGSE-a Pierreu Martinetu koji je radio kao privatni detektiv i na svom Facebooku je objavio tjeralicu za dvojicom napadača i njihovim navodnim pomagačem. Potonji je ubrzo oslobođen sumnje, ali je njegovo ime nakon toga kružilo društvenim mrežama.

Jedna druga osoba, veoma aktivna na društvenim mrežama, fotoreporter Jean-Paul Ney, objavio je na Twitteru fotografiju Saida Kouachija s osobne iskaznice, tjeralicu i karton s podatcima o Cherifu Kouachiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pierreu Martinetu i Jean-Paulu Neyju sudit će se zbog odavanja profesionalne tajne.

Pariški državni odvjetnik Francois Molins istaknuo je da je zbog iznošenja podataka u javnost "izostao čimbenik iznenađenja". Službena tjeralica objavljena je u tri sata ujutro.

Istraga povjerena Glavnoj inspekciji državne policije (IGPN) - policiji unutar policije - nije dovela do imena onoga tko je dvjema policajkama dao preslike dokumenata.

"Sloboda informiranja je pravo, ali nije apsolutno pravo. To pravo mora imati stanovite granice povezane s ljudskim pravima i s tijekom istrage, napose s pitanjima sigurnosti i dostojanstva žrtava", rekao je Molins.

Nadnevak suđenja nije utvrđen. Mogao bi početi naljeto, rekao je pravosudni izvor.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara