Policija istražuje ustaške povike na norijadi u Rijeci

Policija istražuje ustaške povike na norijadi u Rijeci
Screenshot: Novi List

PRIMORSKO-GORANSKA policija potvrdila je da istražuje "okolnosti i relevantne činjenice događanja" tijekom proslave posljednjeg dana srednjoškolskog obrazovanja u Rijeci, kad je skupina maturanata izvikivala ustaške slogane i podizala desnu ruku u fašistički pozdrav.

"Po utvrđivanju elemenata svih kažnjivih radnji, protiv počinitelja će se podnijeti odgovarajuće prijave sukladno zakonskim propisima", stoji u odgovoru policijske uprave na upit novinara.

Za vrijeme norijade u Rijeci u srijedu 22. svibnja, kod spomenika oslobođenja Rijeke 1945. godine, gdje se tradicionalno okupljaju maturanti iz riječkih škola i Pomorske škole u Bakru, skupina od desetak maturanata je uzvikivala "Za dom spremni" i "Ajmo, ustaše" uz pozdrav desnicom, što je zabilježeno na snimkama objavljenim u medijima.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Opatiji je odgovarajući na novinarska pitanja ustvrdila da je takvo ponašanje "potpuno neprimjereno", bez obzira na dob mladih i o kakvom se događaju radi.

"To treba osuditi i raditi na tome kroz obrazovni sustav i u obiteljskom okruženju da se takve pojave više ne događaju", rekla je ministrica. Dodala je i da treba gledati unaprijed te da se u novom kurikulumu povijesti, koji kreće ove jeseni, "osuđuje i ustaški režim, posebno NDH na području današnje Hrvatske, ali i druge totalitarne režime".

"Jasno je napisano i sigurna sam će se kroz edukacije nastavnicima omogućiti da ne samo kroz povijest nego i kroz međupredmetne programe učenicima iznesu argumente i upute ih u povijesnu istinu, a nakon toga je na roditeljima da prepoznaju da se ne može biti građaninom Hrvatske i Europe da se te činjenice ne uvažavaju i ponaša neprimjereno, bez obzira na okolnosti", rekla je ministrica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara