Policija je objavila detalje o ženi iz ministarstva koja je krivotvorila diplomu

Policija je objavila detalje o ženi iz ministarstva koja je krivotvorila diplomu
Na slici je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak Foto: Patrik Macek/PIXSELL

JEDNA sad već bivša djelatnica Ministarstva obrazovanja krivotvorila je diplomu Hrvatskih studija, otkriveno je ranije ovog tjedna.

Djelatnica je odmah dobila otkaz, a sve je prijavljeno policiji.

Slučaj lažne diplome Indexu je ranije danas potvrdio Maro Alavanja, savjetnik za odnose s javnošću ministrice Blaženke Divjak.

"Možemo potvrditi da je pronađena lažna diploma u okviru provjere vjerodostojnosti isprava zaposlenika. Riječ je o mjeri koja je uvedena prije nekoliko godina u okviru Ministarstva uprave. Ministrica je odmah naložila službama Ministarstva da to odmah prijave policiji i nadležnim tijelima", rekao je Alavanja.

Pojasnio je kako u Ministarstvu postoji sustav provjere, no da se ta osoba mogla zaposliti i u nekoj školi gdje provjere nisu toliko rigorozne. Zbog toga su u Ministarstvu odlučili provesti veliku provjeru svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, koja će zahvatiti 90 tisuća ljudi.

"Ministrica je naložila provjeru u svim osnovnim i srednjim školama te agencijama, a u drugoj fazi namjeravamo obaviti provjeru i u sektoru znanosti i na institutima. Riječ je o 90.000 ljudi koji će biti zahvaćeno provjerom. To je opsežan postupak koji će trajati najmanje godinu dana. Svaka institucija će pripadajućem fakultetu slati diplomu na provjeru i u slučaju da je riječ o lažnoj diplomi o tome obavijestiti policiju i Ministarstvo", objasnio je za Index Alavanja.

Večeras se oglasila policija

Policija je večeras objavila detalje o ovom slučaju.

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakinjom radi počinjenja kaznenih djela „Krivotvorenja isprava“.

Naime, osumnjičena se javila na natječaj u listopadu prošle godine za radno mjesto visoke stručne spreme u jednom od ministarstva kojom prilikom je u natječajnu dokumentaciju priložila potvrdu o stečenoj visokoj stručnoj spremi. Kako je ista na natječaju izabrana, od nje je zatraženo da predoči svoju diplomu radi provjere vjerodostojnosti, što je i učinila. Izvršenom provjerom na visokom učilištu, koje je navodno izdalo tu diplomu, utvrđeno je da je diploma nevjerodostojna, odnosno da ta osoba nije završila navedeni studij. Nakon što je osumnjičena od strane zaposlenika tog ministarstva bila upoznata s tim utvrđenim činjenicama, navela je da je vjerojatno došlo do zabune te predočila drugu diplomu istog visoko učilišta, također izdanu na njezino ime, s izmijenjenom formom i dijelom sadržaja, za koju je također provjerama utvrđeno da se ne radi o autentičnom dokumentu

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičene je redovnim putem podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog kaznenih djela krivotvorenja isprave", stoji u priopćenju policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara