Policija o slici šaltera MUP-a u Zagrebu: "Snimljena je prije radnog vremena"

Policija o slici šaltera MUP-a u Zagrebu: "Snimljena je prije radnog vremena"
Foto: Čitatelj Indexa

POLICIJSKA uprava zagrebačka odgovorila je na Indexov upit koji smo im jutros poslali tražeći njihovo očitovanje o situaciji koju nam je prepričao čitatelj koji se jutros zatekao u MUP-u u zagrebačkoj Petrinjskoj. 

Ispričao je kako šalter za prijavu stranaca, privremeni, stalni ili turistički boravak, radi od 8 do 13 sati, a da u 8:15 sati nema nikoga na šalteru. Napisao je još da automat brojeva radi tek od 8 sati. "Svi koji dođu ranije čekaju na klaustrofobičnom hodniku, stvaraju se gužve, a ogromna čekaonica zjapi prazna! Prekrasno! Stranci, dobrodošli u Hrvatsku", napisao je čitatelj. 

Priložio je i fotografiju praznih šaltera. 

No iako digitalni zapis uz fotografiju pokazuje da je nastala nakon 8 sati (što, naravno, ne mora uvijek biti točno), a na fotografiji se vide ljudi koji sjede u čekaonici, iz MUP-a tvrde da je fotografija nastala prije 8 sati kada započinje radno vrijeme. 

Očitovanje MUP-a prenosimo u cijelosti. 

Policijska uprava Zagrebačka: Fotografija je sačinjena prije 8 sati

U popodnevnim satima primili smo odgovor Policijske uprave zagrebačke na naš upit o ovom slučaju. Kazali su kako su "utvrdili da je fotografija sačinjena prije 8 sati", no nisu precizirali kako su to točno utvrdili.

Njihovo očitovanje prenosimo u cijelosti.

"Radno vrijeme u Policijskoj upravi zagrebačkoj na upravnim poslovima organizirano je u dvije smjene u vremenu od 7 do 19 sati, a na poslovima statusnih pitanja stranaca od 8-13 sati, odnosno za prijavu kratkotrajnog boravka stranca od 8-15 sati.

Radno vrijeme, odnosno rad sa strankama određuje se, između ostaloga, ovisno o obimu posla i složenosti pojedinog poslovnog procesa. Dakle, šalteri na poslovima stranaca započinju s radom u 8 sati tj. kada stranke uzmu brojeve na aparatu za elektronsku regulaciju reda čekanja, što je omogućeno od 8 sati.

Iz dostavljene fotografije proizlazi da su fotografirani šalteri 23 i 24, međutim, poslovi sa strancima obavljaju se na 4 šaltera: 21, 22, 23 i 24. Danas, 12. rujna. 2019. godine od 8 sati radila su 3 službenika na šalterima 21, 22 i 23, a u 10 sati, kada se povećao broj stranaka, na šalter 24 upućena je još jedna službenica.

Iz fotografije nije razvidno vrijeme kada je ista sačinjena, ali kako se u istoj dvorani zaprimaju i zahtjevi građana za osobne iskaznice, gdje šalteri rade od 7 sati, provjerom navoda Vašeg čitatelja i analizom dostavljene fotografije, utvrdili smo da je ista sačinjena prije 8 sati, odnosno prije početka uredovnog radnog vremena na poslovima stranaca", stoji u odgovoru PU zagrebačke na naš upit. 

Ako imate primjere uhljebljivanja i nerada u državnim tvrtkama i institucijama, prijavite nam ih na uhljebi@index.hr. Anonimnost zajamčena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara